DECLARACIONS DEL PRIMER SECRETARI DELS SOCIALISTES CATALANS

Iceta creu que «potser no és el millor moment» per a la taula de diàleg

Adverteix que el context preelectoral «no afavoreix» una nova reunió entre el Govern central i el català

El líder del PSC rebutja l'amnistia com a fórmula perquè els polítics presos surtin de la presó

miquel iceta apuesta por hacer elecciones / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, creu que «potser no és el millor moment» perquè se celebri la segona reunió del Govern central i el català en el context de la taula de diàleg que va celebrar una primera trobada al febrer. Iceta confia que la reunió es faci «com abans millor», però considera que l’actual context preelectoral a Catalunya no l’afavoreix: «En un moment en què tots els partits es miren els uns als altres amb recel, amb ganes de marcar territori i aprofitar els mals passos per erosionar, potser no és el millor moment». 

El socialista es pronuncia en aquests termes en una entrevista concedida a l’ACN en què assegura que en el Govern de Quim Torra «no hi ha hagut un interès real» per reeditar la taula de diàleg. Iceta rebutja que es plantegin condicions prèvies perquè hi hagi reunió, en al·lusió a la situació dels polítics presos per la sentència del procés, i rebutja la possibilitat que surtin de la presó mitjançant una amnistia, perquè, argumenta, es tracta d’una figura que «correspon a un canvi de règim», com va passar en la Transició, durant el pas del règim franquista a la democràcia. 

Els motius de Torra

Iceta remarca que han de ser els dos governs els que es posin d’acord per reunir-se i afirma que si no ha passat durant el mes de juliol és perquè Torra «va dir que primer s’havia de reunir amb els independentistes per decidir què calia fer a la taula de diàleg» en una trobada prèvia que, destaca, tampoc es va arribar a produir.

Notícies relacionades

El primer secretari dels socialistes catalans remarca que JxCat mai va voler la taula de diàleg i que «no ha posat de part seva perquè sigui un camí practicable». Quant a ERC, opina que «de vegades ha resistit la pressió (de JxCat) en ocasions, no tant». A finals de juliol, els republicans van suggerir que Torra evitava una nova reunió de la taula per «electoralisme».

L’indult de Bassa

Iceta rebutja l’amnistia i molt més que aquesta s’exigeixi com a requisit previ per a la taula de diàleg, com va advertir el vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, el plantejament del qual al socialista li sembla «tot el contrari al diàleg». Sí que aposta per la via de l’indult, i afirma que el Govern de Pedro Sánchez està «obligat a considerar-lo» en el cas de l’única persona entre els polítics presos pel procés per qui s’ha cursat una petició en aquest sentit: UGT va demanar l’indult de l’exconsellera.

Temes:

Miquel Iceta