Els presidents del PP qualifiquen la conferència de «monòleg» de Sánchez

Els conservadors asseguren haver sortit de la reunió sense «informació concreta i precisa» sobre el repartiment dels fons europeus

undefined54313053 graf7649  san mill n de la cogolla  la rioja   31 07 2020   200731192731

undefined54313053 graf7649 san mill n de la cogolla la rioja 31 07 2020 200731192731 / Chema Moya

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Reunir-se està bé, però el més important són els acords. Amb aquest argument van sortir aquest divendres els presidents autonòmics del PPde la conferència que Pedro Sánchez va convocar amb els seus homòlegs a les comunitats. Una cita que els populars van qualificar de «monòleg» del cap de l’Executiu a l’estil, van apuntar, de les 14 videoconferències que van mantenir durant l’estat d’alarma. Tots els dirigents conservadors van esgrimir la necessitat d’una preparació prèvia de les futures reunions –la intenció del Govern és que siguin mensuals– per arribar amb els temes ja treballats i sigui més fàcil arribar a acords.

«Ha sigut més una conferència deliberant o informativa que d’acords o decisions», va explicar el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo, després de criticar la falta de planificació sobre els assumptes que s’havien d’abordar. Més dur es va mostrar Fernando López Miras, cap de l’Executiu de Múrcia: «Lamentablement [la conferència] ha tingut molt de foto, d’imatge i de posada en escena, però ha tingut pocs resultats». El seu homòleg andalús, el conservador Juanma Moreno va denunciar la mateixa situació i va apuntar que en el futur es poden analitzar «prèviament» les qüestions a tractar «amb més serietat i amb més calma». 

On més van notar els populars la falta d’un treball previ va ser a l’hora d’abordar el repartiment dels fons de reconstrucció pactats al si de la Unió Europea. Segons van dir, no van obtenir «informació concreta i precisa» sobre com es gestionaran. 

Reclamacions econòmiques

Notícies relacionades

No obstant, els presidents del PP sí que van expressar de manera clara quins creuen que han de ser els factors que vertebrin la distribució dels ajuts de manera justa. Moreno va explicar que les quantitats econòmiques s’han d’atorgar en funció del nombre de població, del PIB de la regió i de la taxa d’atur. «Els hem demanat descentralització, cogestió i cogovernança en part d’aquests fons», va defensar Feijóo abans d’assegurar que de cap altra forma no comptaran amb el seu recolzament. 

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, també va demanar que almenys el 50 % d’aquests fons vagin a parar a les comunitats. A més, tots els conservadors van coincidir en la necessitat de permetre un endeutament més gran a les autonomies, pròxim al 2% del PIB. Una reclamació que va anar acompanyada de durs atacs contra Sánchez per l’acord amb el PNB, que permetrà que el País Basc apugi l’objectiu de dèficit fins al 2,6 l’any vinent.