ENTREVISTA A TV-3

Junqueras assegura que té una relació «molt cordial» amb Puigdemont

El líder d'ERC descarta pactar amb el PSC perquè «va aplaudir» el seu empresonament

«És millor que les eleccions les convoqui el president que el Suprem», etziba

junquerasok

junquerasok

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El líder d’ERC  i exvicepresident del Govern, Oriol Junqueras, ha revelat aquest diumenge que ha reprès el contacte amb l’expresident Carles Puigdemont i que mantenen una relació «molt cordial». «Parlem una, dues o fins a tres vegades per setmana», ha etzibat en una entrevista a TV-3, la primera després d’obtenir el tercer grau penitenciari.

La seva relació sempre va ser complexa en el Govern, però després de l’aplicació de l’article 155, un a la presó i l’altre a Brussel·les, es va refredar encara més a causa dels xocs per la Declaració Unilateral d’Independència (DUI). Es van enviar missives sense resposta i es van llançar algun retret públic. No obstant, Junqueras ha dit que hi ha un acostament i que conversen sobre l’actualitat política des que aquest pot sortir a treballar i incrementar les trucades fora de presó.

Junqueras ha defensat amb vehemència l’obra del govern que van compartir i especialment el referèndum de l’1-O: «I si algú s’atreveix a dir-me a mi que això és una excusa després de ‘menajr-me’ tres anys a la presó, els ha de tenir molt ben posats, ¿eh? Molt ben posats. Perquè... que comenci ell a passar per allà [per presó] i que després m’ho expliqui. Nosaltres guanyem amb democràcia, amb vots.»

Molt contundent i combatiu, Junqueras ha desdenyat esmenar la ruta independentista seguida el 2017 i ha desafiat els que la qüestionen a passar per presó: «Qui qüestioni el que hem fet fins ara que vingui [a la presó] i es passi tres anys a la presó», ha insistit. Alhora, ha negat tenir qualsevol benefici entre reixes respecte a la resta de reclusos.

Eleccions

El dirigent republicà s’ha mostrat confiant que el president Quim Torra acordarà amb ERC l’horitzó electoral, malgrat que la prerrogativa sigui exclusiva del cap del Govern, i ha apostat perquè l’Executiu no perdi el control dels temps amb una possible inhabilitació de Torra a càrrec del Tribunal Suprem: «És millor que les eleccions les convoqui el president que el Suprem», ha inquirit.

Junqueras ha descartat sense matisos un pacte amb el PSC després de passar per les urnes: «Per l’amor de Déu», ha respost sobre una eventual reedició del tripartit. Deixant clar que no és una opció, ha continuat exposant que els socialistes «tindran feina per aguantar-me la mirada, perquè ells han aplaudit la repressió, el meu empresonament i el dels meus companys i l’exili».

Notícies relacionades

Quant a la taula de diàleg, ha remarcat que «tothom havia defensat que s’havia de parlar, que s’havia de negociar, tothom. I qui ho ha aconseguit és ERC». «Hem posat una taula per negociar [...] I si la taula no serveix, posarem una cadira. I, si no una persiana. M’és igual. La casa sencera. Perquè el nostre objectiu és una república catalana independent», ha postil·lat. També ha assegurat que no manté contacte amb el president del Govern, Pedro Sánchez, i que fa gairebé tres anys (el temps que fa Junqueras que és a la presó) que no parlen. Amb Unides Podem, no se sent decebut perquè «tampoc n’esperava gaire», ha dit.

Preguntat per la conveniència de celebrar un altre referèndum, ha aclarit que «cal fer-lo quan estiguem en condicions de fer-lo i es generin complicitats per guanyar-lo».