CITES AMB LES URNES

La participació s'enfonsa al País Basc i creix a Galícia

L'abstenció aconsegueix el seu màxim històric a Euskadi i es dispara a la comarca d'A Mariña

La participació s'enfonsa al País Basc i creix a Galícia

Luis Tejido

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La por del coronavirus i el fet que unes eleccions se celebressin per primera vegada en període vacacional es va notar més al País Basc, on la participació va retrocedir fins al seu mínim històric, que a Galícia, on va créixer de forma significativa.

Les eleccions basques van registrar una participació del 52,8% del cens, molt per sota de la quota més baixa aconseguida fins ara, el 59,69% el 1994. Així doncs, l’abstenció  es va aixecar ahir per sobre del 47%. En comparació amb els comicis de fa quatre anys, la participació va caure 7,2 punts. El 2016 es va situar en el 60,02%, una marca que va ser la tercera més baixa després de la de 1994 i la de 1980.

Per províncies, la caiguda més gran de la mobilització es va donar a Biscaia, on va caure 8,5 punts. A Àlaba va retrocedir 8,1 punts i a Guipúscoa, 4,9 punts. I a la localitat d’Ordizia, principal focus de covid a Euskadi, es va desplomar 12 punts.

A Mariña

Notícies relacionades

A Galícia va passar el contrari. La participació es va impulsar 8 punts respecte a la dada de quatre anys enrere. El 58,8% del cens gallec va acudir ahir a votar, davant el 53,63% que es va mobilitzar el 2016. El creixement va ser molt espectacular a Ourense, arribant a superar en 12 punts el percentatge de les anteriors eleccions i depassant el 60%. Tant a la Corunya com a Pontevedra va augmentar 3,7 punts.

A la província de Lugo, la mobilització electoral va créixer 6,5 punts, però va retrocedir de forma molt notable, entre set i vuit punts, a les comarques que formen A Mariña, zona que ha estat parcialment confinada durant bona part de la setmana passada.