INHABILITACIÓ SUPERADA

El TSJC dona per liquidades les condemnes de Mas, Ortega i Rigau pel 9-N

L'expresident i les exconselleres ja han complert les penes d'inhabilitació i han abonat les multes

zentauroepp49302312 rigau ortega mas190802133032

zentauroepp49302312 rigau ortega mas190802133032 / Gerard Artigas

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha donat definitivament per extingides les responsabilitats penals de l’expresident de la Generalitat Artur Mas i les exconselleres Joana Ortega i Irene Rigau per la consulta sobiranista del 9-N del 2014, una vegada complerta la inhabilitació i abonada la multa.

En una interlocutòria, la sala civil i penal del TSJC aprova el llicenciament definitiu dels tres condemnats respecte a les penes d’inhabilitació que se’ls van imposar i declara extingides les responsabilitats penals una vegada complerta la pena que es va imposar a cada un per la celebració de la consulta del 9 de novembre del 2014.

El Tribunal Suprem va rebaixar el desembre del 2018 a un any i un mes d’inhabilitació la condemna de dos anys que el TSJC havia imposat inicialment a Mas, mentre que la de l’exvicepresidenta Ortega la va baixar d’un any i nou mesos a nou mesos i la de l’extitular d’Ensenyament Rigau, d’un any i mig a sis mesos. A més, l’alt tribunal va mantenir les multes que va imposar l’alt tribunal català, en concret, 36.000 euros per a Mas, 30.000 per a Ortega i 24.000 per a Rigau.

Pena màxima per desobediència

El TSJC va condemnar el març del 2017 Mas a la pena màxima pel delicte de desobediència –dos anys d’inhabilitació– a l’entendre que «va pervertir els principis democràtics» i «va fer flaquejar» la regla bàsica de submissió a la llei, imprescindible per a una «convivència pacífica», amb la consulta sobiranista del 9-N del 2014.

Pel TSJC, Mas, Ortega i Rigau «van alterar en termes inacceptables el normal funcionament de l’Estat de dret» quan van ignorar i «van imposar la seva voluntat» sobre l’ordre del Tribunal Constitucional, amb la «determinació ferma de contravenir» la providència que suspenia la consulta del 9-N i portar a terme la votació «fins a l’esgotament».

Si bé en el cas de Rigau el TSJC ja va acordar donar per complerta la seva inhabilitació el desembre del 2019, per a Mas i Ortega l’alt tribunal català va haver de certificar abans que no havien incomplert la condemna mitjançant el cobrament de retribucions públiques. En aquest sentit, la fiscalia va desvincular el 5 de juny de la pena d’inhabilitació el sou públic que Mas cobra com a expresident de la Generalitat, cosa que va desencallar el camí per poder liquidar definitivament la seva condemna.

Sense retribucions públiques

En el cas d’Ortega, la Generalitat va confirmar al TSJC que no ha mantingut cap vincle ni ha percebut cap retribució econòmica de l’Administració catalana ni dels seus organismes dependents durant el període de la seva inhabilitació.

Notícies relacionades

D’aquesta forma, una vegada fixada la seva inhabilitació fins al 21 de febrer del 2020 –en el cas de Mas– i el 12 de març d’aquest any –Ortega– sense que consti que durant la seva vigència s’hagi contravingut cap dels efectes de les penes imposades, el TSJC ha resolt definitivament la liquidació de la seva condemna.

Amb les penes d’inhabilitació complertes tant per Mas, com per Ortega i Rigau, el TSJC ha acordat ara la liquidació definitiva dels tres, ja que ha comprovat, també, que han abonat les multes que se’ls van imposar, per tant, arxiva la causa sobre l’execució de la condemna, en una resolució que es pot recórrer davant del mateix tribunal.