REUNIÓ A MADRID

Sánchez i Conte alerten del final del mercat únic si no hi ha fons europeus

El president espanyol i el primer ministre italià llancen una ofensiva diplomàtica per a la reconstrucció

Tots dos volen que la quantia sigui de 750.000 milions d'euros, la majoria en préstecs i sense condicions

zentauroepp54041468 conte sanchez200708203316

zentauroepp54041468 conte sanchez200708203316 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Pedro Sánchez i Giuseppe Conte han sincronitzat les seves agendes per aconseguir que el Consell Europeu dels pròxims 17 i 18 de juliol acabi amb un acord sobre els fons de reconstrucció. El president del Govern i el primer ministre italià volen que la quantitat mínima sigui la que ha proposat per la Comissió: 750.000 milions d’euros, dels quals 500.000 serien transferències directes sense devolució i els altres 250.000 en préstecs. Però no tots els membres de la UE recolzen aquest enfocament. Els països anomenats «frugals» (Holanda, Àustria, Dinamarca i Suècia) hi estan en contra. Defensen que la quantitat sigui menor, subjecta a dures condicions, amb un pes més gran dels crèdits i durant un temps de dos anys, en lloc de quatre. Així que Sánchez i Conte es van veure aquest dimecres a Madrid per mostrar la seva sintonia. Tots dos van coincidir a alertar del final del mercat únic si no s’arriba a un pacte com el que ells defensen.

«Sánchez i jo hem arribat a un acord: hem d’enviar un missatge fort –va dir Conte al palau de la Moncloa–. No podem dubtar. Hem de ser valents. És l’única manera d’aconseguir una resposta europea forta. Quan parlem de l’interès comú, parlem de l’interès d’Europa. El que està en dubte és el mercat únic. Si no donéssim una resposta forta, es destruiria el mercat únic. La nostra economia seria menys competitiva a escala mundial. Hi ha una competència ferotge amb altres economies. Per això Europa ha d’actuar unida. Hem de redoblar els nostres esforços per tenir un paquet de resposta abans que acabi el mes. No podem esperar. La pressa és clau».

Al seu costat, el president del Govern va incidir en la mateixa idea. «Europa ha de ser la resposta a la gran crisi de la pandèmia. Compartim una visió de quina ha de ser la resposta històrica d’Europa. La recuperació i la unitat són les dues cares de la mateixa moneda. Si no hi ha unitat, no hi haurà recuperació», va assenyalar.

Els mateixos desplaçaments

Si es tracés un mapa d’Europa i es dibuixessin els desplaçaments de Sánchez i Conte durant aquests dies, les línies serien gairebé idèntiques. El primer ministre italià va estar dimarts a Lisboa per reunir-se amb el seu homòleg portuguès, António Costa. El cap de l’Executiu hi va viatjar dilluns. La setmana que ve, Conte serà a Holanda i a Alemanya. El mateix farà Sánchez, que també acudirà a Suècia. Excepte en el cas alemany, on segons fonts del Govern espanyol Angela Merkel recolza les posicions dels països del sud (igual com el francès Emmanuel Macron), aquestes últimes destinacions pretenen persuadir els països més reticents de la necessitat d’aprovar un fons de reconstrucció ambiciós i amb escasses condicions.

Notícies relacionades

«Estic seguint una mica la línia de Conte, per veure si fem una tasca diplomàtica amb els frugals», va dir el president. «No podem quedar-nos per darrere de la proposta de la Comissió Europea. És equilibrada i útil. Potser no és la que hauríem volgut Sánchez i jo, però hem de ser realistes», va insistir el primer ministre italià.

Les reunions amb Costa i Conte també han servit al cap de l’Executiu per plasmar els recolzaments de Nadia Calviño per presidir l’Eurogrup, l’òrgan informal que reuneix els ministres de la zona euro. La vicepresidenta econòmica s’enfrontarà dijous a l’irlandès Paschal Donohoe i al luxemburguès Pierre Gramegna. Com va fer el primer ministre portuguès dilluns, l’italià va donar suport a la candidata espanyola. Sánchez és «optimista».