La fiscalia recorrerà davant del Suprem el tercer grau dels presos del procés

El recurs en apel·lació deixa en suspens la progressió i els interns han de tornar a la situació prèvia

Aleshores l'alt tribunal pot haver-se pronunciat ja sobre l'aplicació del 100.2

presos

presos

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

La situació penitenciària dels líders independentistes condemnats pel procés serà revisada pel Tribunal Suprem sí o sí. La revisió de la progressió de grau penitenciari correspon sempre al tribunal sentenciador i en aquest cas va ser ell, per la qual cosa una vegada que l’administració penitenciària catalana acordi el seu tercer grau, segons han proposat les juntes de tractament de les presons on hi ha internats, serà impugnat pel ministeri públic, van informar a EL PERIÓDICO fonts fiscals.

La progressió de grau és executiva, per la qual cosa una vegada acordada per la Generalitat, els líders del procés passaran a disfrutar-la automàticament. La decisió es comunicarà a la fiscalia que, en línia amb les impugnacions que ha anat presentant contra la concessió del 100.2 del Reglament Penitenciari, la recorrerà en alçada davant del jutge de Vigilància Penitenciària que correspongui i allà ja sol·licitarà «deixar sense efecte» el tercer grau.

Suspensió automàtica 

Les fonts consultades auguren que el més probable és que la seva pretensió sigui rebutjada en aquesta instància, per la qual cosa recorreran en apel·lació davant del Tribunal Suprem, on ja sí que se suspendrà automàticament la progressió de grau i els condemnats hauran de tornar a la situació actual, en la qual disfruten de sortides i permisos per aplicació del 100.2, mentre es resol la impugnació.

La Llei Orgànica del Poder Judicial estableix que «quan la resolució objecte del recurs d’apel·lació es refereixi a matèria de classificació de penats o concessió de la llibertat condicional i pugui donar lloc a l’excarceració de l’intern, sempre que es tracti de condemnats per delictes greus, el recurs tindrà efecte suspensiu que impedirà la posada en llibertat del condemnat fins a la resolució del recurs o, en el seu cas, fins que l’Audiència Provincial o l’Audiència Nacional s’hagi pronunciat sobre la suspensió».

El principal argument de la impugnació fiscal serà l’escàs compliment de les altes condemnes imposades per la Sala Segona per sedició que en molts casos no arriba a suposar ni una quarta part de les penes d’entre 9 i 13 anys de presó imposades per sedició i en la majoria dels casos en concurs amb malversació.

Cas Forcadell

Aleshores consideren que existeix la possibilitat que l’alt tribunal ja s’hagi hagut de pronunciar sobre els presos del procés. ¿Com? A través del recurs contra l’aplicació del 100.2 a Carme Forcadell, segons va acordar el jutge de Vigilància Penitenciària de Lleida seguint l’exemple dels permisos de cap de setmana d’Iñaki Urdangarin. El cunyat de Felip VI va veure com l’Audiència de Palma de Mallorca, com a tribunal sentenciador, revocava aquestes sortides, tot i que no fossin una progressió de grau.

Malgrat que es va procedir fins i tot al canvi de presó de l’expresidenta del Parlament, cosa que hauria determinat un canvi d’Audiència terrritorial que en principi havia de revisar l’aplicació del 100.2, el jutge de Vigilància es va reafirmar que ho fes el Suprem.

Notícies relacionades

Fonts de l’alt tribunal assenyalen que la impugnació encara no ha arribat i que quan es rebi es procedirà a demanar informe al fiscal, com es fa amb tota querella i denúncia que entra en el seu registre, com ha passat recentment amb el més del centenar que s’ha rebut respecte a la gestió de la pandèmia.

En el cas de Forcadell, resulta fàcil aventurar el sentit que tindrà el dictamen. El que acordarà el Tribunal Suprem per a ella establirà un precedent per a la resta de condemnats quant a l’aplicació d’aquest article penitenciari.