atípic dia de les forces armades

El Rei als militars: «Som un gran país que sap vèncer les dificultats»

L'efemèride s'ha celebrat per primera vegada sense desfilades ni actes castrenses

20200530 495487 reyfuerzasarmadasmo 1 1 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Efe

Aquest dissabte el Rei ha enviat un missatge d’«esperança i confiança» a les Forces Armades i tot i que ha augurat que «encara queden per superar temps difícils» per la crisi del coronavirus els ha dit: «Som un gran país que sempre encara de cara les dificultats, per importants o greus que siguin, i les sap vèncer».

Ho ha fet quan ha acabat una videoconferència amb comandaments militars de diverses unitats destinades a Espanya i a l’exterior, així com amb les més implicades en l’operació Balmis, amb motiu de la celebració aquest dissabte del Dia de les Forces Armades, per primera vegada sense desfilades ni actes castrenses.

Felip VI ha assegurat que «gràcies a l’esforç i sacrifici de tota la societat espanyola», amb especial menció al personal sanitari, la situació generada per la pandèmia «ha millorat notablement», encara que ha advertit que «hem de continuar sent prudents i no abaixar la guàrdia en la lluita contra el virus».

Després de posar èmfasi en el «compromís» dels militars amb la societat, exercit en la seva opinió «amb professionalitat i eficàcia, amb respecte i humanitat», el monarca els ha recordat que «estem superant la crisi sanitària més important de la nostra història recent».

«Temps difícils»

«I encara queden per superar temps difícils, temps que novament ens posen a prova», ha remarcat tot seguit per emfatitzar la idea que «som un gran país» que «sap vèncer» les dificultats.

També s’ha mostrat «molt orgullós» de la «profunda identificació del poble espanyol amb les seves Forces Armades que, en aquesta crisi, ha puntualitzat, «les ha sentit com seves i al seu costat més que mai».

Felip ha mantingut la conversa telemàtica des del Centre d’Operacions Conjuntes de la base madrilenya de Retamares, acompanyat de la ministra de Defensa i del cap d’Estat Major de la Defensa, el general de l’Aire Miguel Ángel Villarroya.

Minut de silenci

L’acte ha començat amb un minut de silenci en memòria de les víctimes de coronavirus, molt presents en les seves paraules, així com dels militars i els seus familiars afectats per la Covid-19.

Una pandèmia que ha impedit celebrar amb normalitat el Dia de les Forces Armades, ha explicat el Rei, tot i que ha assegurat que no volia «faltar a una cita que sempre ha sigut molt estimada i anhelada per mi», en aquest cas mitjançant videoconferència.

Amb aquesta ha expressat l’agraïment i reconeixement als militars per «estar sempre disposats i entregats» al servei a Espanya, un sentiment compartit per «tots els ciutadans», ha afegit Felip VI.

Ells han vist que en vista d’una situació «dramàtica i complexa», ha afegit, els membres dels Exèrcits i l’Armada han demostrat la seva «capacitat, preparació i disponibilitat».

Amb la ministra de Defensa

Margarita Robles, d’altra banda, ha remarcat que les Forces Armades «estaran sempre en primera línia, com han demostrat en aquests dies», ha posat èmfasi en la «generositat» i «amor a Espanya» dels seus membres i ha expressat l’«agraïment infinit» de la societat espanyola cap als seus Exèrcits.

I al recordar les tropes desplegades a l’exterior, la ministra ha proclamat: «Defensant la pau fora es defensen la pau i la llibertat a Espanya».

Notícies relacionades

El diàleg telemàtic del cap de les Forces Armades ha començat amb tres comandaments d’operacions en territori nacional, per continuar amb cinc caps de missions a l’exterior i acabar amb els de diverses unitats implicades en l’operació Balmis.

Així, sense sortir de la sala d’operacions, el Rei ha pogut contactar amb militars destinats a llocs molt diferents com Melilla, València, Torrejón de Ardoz (Madrid) o l’Hospital Central de la Defensa i també amb emplaçaments molt més allunyats com Lituània, el Líban, o Besmaya (Iraq).