Mor l'històric dirigent d'Izquierda Unida Julio Anguita

L'exalcalde de Còrdova ha mort aquest dissabte a l'hospital després que se l'ingressés fa una setmana per una aturada cardíaca

Julio Anguita, a un míting durant la festa del PCE del 2001.

Julio Anguita, a un míting durant la festa del PCE del 2001. / DAVID CASTRO

5
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’històric dirigent d’Izquierda Unidaexalcalde de Còrdova, Julio Anguitaha mort aquest dissabte als 78 anys després que fa una setmana fos ingressat en estat crític a la unitat de cures intensives (uci) de l’Hospital Reina Sofia de Còrdova després d’haver patir una aturada cardíaca.

El saló de plens de l’Ajuntament de Còrdova, que ha decretat tres dies de dol per qui va ser el seu alcalde durant set anys després de les primeres eleccions municipals en democràcia, ha acollit a mitja tarda la capella ardent, que hi serà fins diumenge al migdia però a causa de la pandèmia no s’obrirà al públic. Allà només hi han anat familiars i alguns dirigents locals. El consistori ha habilitat un llibre de condolences virtual a la pàgina web municipal perquè els ciutadans puguin mostrar el seu respecte.

Fonts sanitàries han informat que Anguita ha mort aquest dissabte passades les onze del matí. Fa una setmana, va ser atès al seu domicili de Còrdova per l’equip d’emergències sanitàries situat a la Fuensanta. Els professionals del 061 li van haver d’aplicar «maniobres de reanimació cardiopulmonar, ja que el pacient es trobava en aturada cardíaca».

A continuació, el van traslladar a l’uvi mòbil del 061 a l’Hospital Universitari Reina Sofia, on va estar ingressat a l'uci. Prèviament, Anguita havia patit diferents atacs de cor que el van portar a ser intervingut quirúrgicament en dues ocasions per problemes cardíacs. El primer infart el va patir l’any 1993 a Barcelona. Fins i tot va publicar ‘Corazón rojo. La vida después de un infarto’, en què relatava la seva experiència després de patir aquest problema de salut.

«El més gran, el nostre camarada»

El ministre de Consum i coordinador federal d’IU, Alberto Garzón, ha expressat la seva pena per qui va ser el líder del seu partit, Julio Anguita: «Hem perdut el més gran. El nostre amic, el nostre camarada», ha afirmat. «Encara no m’ho puc creure. Continuo plorant i no sé quan deixaré de fer-ho», ha escrit Garzón en el seu compte de Twitter, en un emotiu missatge en què remarca que el trobarà a faltar. «Has sigut i seràs la inspiració de molta gent. Gràcies pel teu exemple. Seguim la teva lluita. Descansa en pau», ha afegit.

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha expressat a través d’un tuit el seu condol. «Lamento profundament la mort de Julio Anguita. Un home coherent, honest, sempre crític, que va defensar de manera incansable la igualtat i la justícia social. El meu afecte per a la seva família, companys i amics», assegura el president del Govern.

Un referent ètic i polític

El vicepresident de Drets Socials i líder de Podem, Pablo Iglesias, ha definit el fundador d’Izquierda Unida com «el millor referent polític», una persona que, segons ha confessat, li va marcar el camí a seguir. «Julio Anguita es va atrevir sempre a assenyalar al poder. Va dir les veritats més crues i incorrectes amb tot en contra i, fins al final, ens va indicar el camí que alguns vam voler seguir», ha escrit Iglesias en el seu compte de Twitter. Per al vicepresident del Govern, amb Anguita no només se’n va «un referent ètic» sinó «el nostre millor referent polític. Fins sempre», acaba dient el seu tuit.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha acomiadat Anguita i ha assenyalat que «ha mort un mestre». Colau l’ha acomiadat en el seu perfil de Twitter: «Ens ha deixat un referent ètic i polític de profundes conviccions republicanes».

El portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha recordat que quan Anguita parlava a la televisió provocava «el silenci». «No hi ha hagut silenci més respectat als barris de terra, formigó i uralita que el silenci de quan sortia Julio Anguita a la tele», ha escrit a les xarxes socials. «Un dels nostres parlava. El millor de tots», afegeix.

Des d’un bàndol ideològic totalment oposat, el president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, ha reconegut la capacitat de l’històric dirigent d’IU per «arribar a acords malgrat les discrepàncies». En el seu compte de Twitter, Moreno ha escrit que Anguita tenia tots el seu «respecte i reconeixement per la seva aportació a la política d’Espanya». Ha afegit que era «un home compromès amb les seves idees i capaç d’arribar als acords necessaris malgrat les discrepàncies» i ha expressat el seu condol als seus companys i la seva família.

Notícies relacionades

Nascut a Fuengirola (Màlaga) el 1941 però establert a Còrdova des de la infància, Anguita va ingressar el 1972 al Partit Comunista d’Espanya (PCE), del qual seria secretari general. En les eleccions municipals de 1979 va ser el candidat del PCE a l’Alcaldia de Còrdova, càrrec que va aconseguir i ostentaria fins a 1986 en una etapa en què se’l va anomenar «califa roig» per ser l’únic alcalde comunista d’una capital espanyola.

Diputat del Parlament andalús durant les dues primeres legislatures, el febrer de 1989 va ser elegit secretari general del PCE i un any després es va convertir en coordinador general d’IU, amb la qual va ser candidat a la presidència del Govern, portant la coalició a obtenir els seus millors resultats electorals a les generals de 1993 i 1996, any en què va arribar al 10% dels vots i els 21 diputats al Congrés. Va deixar la secretaria general del PCE el desembre de 1998, i un any després va renunciar a la candidatura a la presidència del Govern després de patir un problema cardiovascular.