ALIANCES EN LA CORDA FLUIXA

El Govern preveu demanar una altra pròrroga de l'alarma malgrat els seus recolzaments minvants

Calvo anuncia que «segurament» es «necessiten algunes setmanes més» amb la mesura excepcional en vigor

Casado anuncia que votarà en contra i el PSOE aconsegueix presidir la Comissió de la Reconstrucció

zentauroepp53335849 la vicepresidenta primera del gobierno  carmen calvo  partic200507115740

zentauroepp53335849 la vicepresidenta primera del gobierno carmen calvo partic200507115740 / Pool

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

El Govern té cada vegada més dificultat per aprovar les pròrrogues de l’estat d’alarma. El 25 de març, en la primera extensió del període excepcional per lluitar contra el coronavirus, va obtenir 321 vots a favor dels 350 que componen el Congrés dels Diputats. Dimecres passat, la quarta pròrroga va comptar amb 178 recolzaments. El resultat, aconseguit gràcies a una negociació d’última hora amb Cs i el PNB, amb qui Pedro Sánchez es va comprometre a rebaixar la seva unilateralitat, indica que, si hi ha una nova sol·licitud per ampliar l’alarma, el seu èxit no estarà assegurat. Però l’Executiu vol mantenir aquest camí.

«Segurament», ha dit la vicepresidenta primera, Carmen Calvo, aquesta no serà l’última pròrroga, perquè es necessiten «algunes setmanes més». Tot i així, la desescalada es podrà «negociar amb alguna diversitat», ha continuat Calvo a TVE, amb referència al pacte amb els nacionalistes bascos, que estableix que el Govern es coordinarà amb les comunitats autònomes per al procés de relaxació, ara que les morts i els contagis per Covid-19 van disminuint.

En l’altre acord, amb Cs, Sánchez va acceptar que el Govern mantingués reunions setmanals amb la formació taronja. També, deslligar els ertos i els ajuts a pimes i autònoms de l’estat d’alarma, perquè aquestes mesures socials es mantinguessin en vigor si no hi ha noves pròrrogues. Va ser una aliança estranya, perquè les relacions dels liberals amb Sánchez han sigut pèssimes des que aquest va arribar a la Moncloa, però Cs ha suavitzat el seu discurs des que va esclatar la pandèmia, fet que ha provocat el malestar del sector més dur del partit i dubtes sobre els futurs aliats de l’Executiu.

El paper d’ERC

Per a ERC, que va permetre la permanència de Sánchez a la Moncloa amb la seva abstenció a canvi d’una comissió entre el Govern i la Generalitat per abordar el conflicte polític a Catalunya, el Govern ha passat a mirar a la dreta. El seu líder, Oriol Junqueras, ha advertit al PSOE a RNE que ha de decidir «si es llança als braços de Cs o si vol mantenir les majories de la investidura». Els taronges assenyalen que l’entesa de dimecres passat és «puntual», circumscrit només a aquest període d’alarma. Calvo ha mantingut la mateixa tesi. «No hi ha canvi d’aliances. Som un Govern progressista. Acompanyem ERC i ERC ens acompanya», ha dit la vicepresidenta, que ha vinculat el rebuig de la pròrroga per part dels republicans (que fins ara s’havien abstingut) a la seva competició electoral amb JxCat.

En qualsevol cas, si el Govern sol·licita estendre de nou l’estat d’alarma (l’actual període acaba el 24 de maig) i no aconsegueix renovar els seus acords amb el PNB i Cs, la pròrroga podria sortir derrotada. Després d’escoltar Calvo, el president dels nacionalistes bascos, Andoni Ortuzar, ha assenyalat que l’estat d’alarma «està esgotat» i que Sánchez ha de buscar instruments legals que «tinguin un consens més gran» i «no aixequin ampolles ni escàndols polítics». Tot i així, la recent extensió hauria tirat endavant fins i tot sense comptar amb el PNB i els liberals, perquè el PP s’hi va abstenir. Però la pròxima vegada no ho farà, ha anunciat el seu líder, Pablo Casado.

Sánchez, ha dit Casado en la Cope, «cada vegada està més sol» a causa de la seva «nefasta» gestió de la pandèmia. El PP, ha continuat, no pot ser la seva «taula de salvació», així que, si hi ha una nova ampliació de l’alarma, els populars votaran en contra.

El difícil consens

La relació entre el president del Govern i el líder de l’oposició passa per un dels seus pitjors moments. Casado acusa Sánchez de no consultar res i aquest contesta que els conservadors no volen cap acord. «Podem parlar, però tampoc sembla que serveixi de gaire», va dir el cap de l’Executiu a Casado en el debat de dimecres, una cita que va servir per plasmar que sembla poc probable, ara mateix, un consens sobre les mesures a prendre a mitjà i llarg termini quan acabi la crisi sanitària.

Notícies relacionades

El Govern assenyala que un gran acord d’aquest tipus resulta indispensable, i per a això s’ha constituït al Congrés la Comissió per a la Reconstrucció Social i Econòmica. Finalment, serà el socialista Patxi López qui presidirà la comissió, una cosa que permetrà al PSOE i a Units Podem controlar els seus temps i mètodes de treball. L’‘exlehendakari’ ha sigut elegit amb 165 vots a favor, davant els 91 aconseguits per Ana Pastor, expresidenta del Congrés i exministra de Sanitat amb el PP.

«Hi ha moments en els que es requereix altura de mires, sentit d’Estat, unir projectes i sumar voluntats. Els ciutadans saben que, si no ho fem així, la seva vida serà pitjor. Ens exigeixen que ni se’ns ocorri, per qüestions partidàries incomprensibles en aquests moments, lliscar pel pendent del desacord. Amb voluntat i amb política en majúscules, ho podem aconseguir», ha dit López durant un breu discurs.