epidèmia de coronavirus

Moncloa treu els uniformats de la roda de premsa diària

Dirigents d'Interior i de la Guàrdia Civil estaven incòmodes amb l'«excés d'exposició mediàtica»

El Govern sí que vol mantenir els representants del Ministeri de Sanitat en aquesta compareixença

undefined53210932 i d  el dao de la polic a  jos   ngel gonz lez  el jefe del 200425125300

undefined53210932 i d el dao de la polic a jos ngel gonz lez el jefe del 200425125300 / Moncloa

1
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

El secretari d’Estat de Comunicació del Govern, Miguel Ángel Oliver, ha anunciat a primera hora d’aquesta tarda que ja no hi haurà una roda de premsa tècnica cada dia sobre el coronavirus amb els representants uniformats. Al finalitzar la d’aquest dissabte, Oliver, que és la persona que dirigeix les compareixences a la Moncloa durant aquesta pandèmia, ha dit que els alts caps de la Policia, la Guàrdia Civil i l’Exèrcit tornaran a oferir informació als periodistes només quan sigui necessari «transmetre les novetats de les seves respectives competències».

El Govern sí que mantindrà una compareixença diària amb un representant del Ministeri de Sanitat i Oliver ha apuntat que, «segurament», aquest encàrrec recaurà la majoria de les vegades en Fernando Simón. Quan sigui necessari oferir dades d’alguna àrea de la Policia, la Guàrdia Civil o de l’Exèrcit seran els ministeris de l’Interior i de Defensa els que designin «responsables tècnics» d’aquests departaments per donar la cara davant de la premsa. 

«Excés d’exposició mediàtica»

Com va publicar aquest diari al migdia, l’Executiu havia decidit que, a partir d’aquest diumenge, els alts càrrecs dels cossos i forces de seguretat de l’Estat ja no participessin en les rodes de premsa diàries. Fonts del Ministeri de l’Interior i de la Guàrdia Civil van confirmar que els uniformats estaven cansats de l’«excés d’exposició mediàtica», sobretot després de les polèmiques declaracions del general de la Guàrdia Civil José Manuel Santiago en les quals va dir que un dels treballs del cos era monitorar les xarxes socials per «minimitzar el clima contrari a la gestió de crisi del Govern».  

Des de les cúpules dels diferents cossos policials havien aconsellat ja diverses vegades a Moncloa la necessitat de remodelar la fórmula de la compareixença. La reforma estava prevista abans d’aquesta setmana per la gradual pèrdua d’octanatge de la compareixença, però s’ha retardat precisament perquè no es considerava oportú dur-la a terme en plena polèmica.

Notícies relacionades

Malestar previ

No obstant, diversos directors de comunicació de ministeris compartien l’opinió que no es podia exposar diàriament a les càmeres ni més ni menys que el Cap d’Estat Gran de la Defensa (JEMAD), segona autoritat operativa de les Forces Armades després del Rei, per repetir meres dades de desplegament dels soldats en l’operació Balmis, o el comissari principal de la Policia Nacional, director adjunt operatiu del Cos, per relatar xifres de multes i detencions i petites operacions.