ple inèdit del parlament

Govern i oposició exhibeixen la seva incapacitat per generar unitat davant de la crisi

Tots els grups, tret de JxCat, qüestionen la gestió a les residències i la postconvergència elogia el «lideratge» de Torra

«Lliçons, ni una», salta el president davant de la intervenció del PP i treu pit a més per la seva gestió davant de la recentralització

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Ni Jules Verne podria haver imaginat una situació com l’actual. Així ha iniciat la seva intervenció el diputat postconvergent Eduard Pujol. El que segur que no imaginava gairebé ningú és que en la crisi més greu des de la segona guerra mundial, el ‘pim pam pum’ partidista seguiria encara allà, com el dinosaure del conte de Monterroso.

La sessió de control al Govern en un hemicicle gairebé buit s’ha convertit, com si res estigués passant, en un estira-i-arronsa entre l’autosatisfacció del Govern amb autoelogis al «lideratge» del president i els atacs de grups com el socialista, el partit germà del qual a Madrid gestiona la crisi al Govern amb no poques rectificacions. El ‘pim pam pum’ ha inclòs retrets creuats entre els partits del Govern i Ciutadans pel retard en l’aprovació dels pressupostos, que el principal partit de l’oposició ha qualificat de desfasats en les seves xifres davant de la magnitud de la pandèmia.

El PP i els eslògans

En les preguntes al president s’ha reproduït, corregida i augmentada, la controvèrsia partidista habitual. El PP ha retret al Govern que hagi passat de l’«Espanya ens roba a Espanya ens mata» i s’ha preguntat si Torra comparteix la idea que una Catalunya independent hauria generat menys mort, i ha remarcat el «caos» a les residències de gent gran. «Lliçons ni una, de veritat, perquè m’he dedicat a salvar vides», ha etzibat Torra en la seva resposta, que ha carregat de nou contra el Govern.

En un sentit oposat, la CUP ha lamentat la falta d’«actes de sobirania» davant de la recentralització o la presència de l’Exèrcit. «No hem vist protecció a treballadors, d’autònoms i autònomes», ha assegurat Carles Riera, de la CUP, que ha demanat posar «tots els recursos» del país a mans públiques. «La sortida de la crisi serà socialista, feminista i ecologista, la vida per sobre del capital», ha proclamat en to de míting.

Torra ha defensat la seva actuació. «Quan el Govern perd les seves competències en seguretat i gestió sanitària, ha fet l’indicible per assegurar els equips als nostres professionals, no pot imaginar-se com hem patit per garantir-los, algun dia s’explicarà com el govern va poder aconseguir uns materials que semblaven increïbles», ha assegurat.

Ciutadans, pacte però crítica

La líder de Ciutadans, Lorena Roldán, ha proposat també un fòrum autonòmic davant de la crisi, i a continuació ha llançat les seves crítiques al Govern, per la seva reacció contra l’Exèrcit espanyol o davant del fet que «la portaveu del Govern insinuï que hi hauria menys morts» amb la independència, cosa que «no salva vides». «Posem-nos d’acord», ha subratllat. Torra s’ha felicitat pel «to» de Roldán, que ha continuat carregant contra l’«obsessió nacionalista» i l’«autodeterminació». «Llàstima», ha replicat Torra en la segona intervenció de la diputada de Ciutadans.

En resposta a la intervenció també crítica dels comuns, que han retret les discrepàncies entre conselleries i que han demanat no ser «campions a finançar la sanitat privada» i la necessitat d’aliances, el president ha replicat que no tot s’ha fet bé però de seguida ha carregat contra el Govern i ha demanat als comuns que deixin que Catalunya gestioni el desconfinament de Catalunya. «Vostès governen Espanya, facin que el Govern accepti que Catalunya té la competència, l’experiència, per al desconfinament a Catalunya», ha dit.

Torra s’ha compromès, a preguntes del líder socialista Miquel Iceta, a proposar un pacte de reconstrucció amb partits i el conjunt de «la ciutadania», i ha demanat «instruments d’Estat».  En tres fases: rescat, reactivació i horitzó per «construir». Iceta –que ha demanat «no treure profit polític de la tragèdia» – s’ha felicitat d’aquesta resposta del president.

La gestió de les residències

En un punt han coincidit tots els grups de l’oposició, des de la CUP a Ciutadans:  en l’actuació del Govern a les residències. La CUP i els comuns han carregat contra els anys de privatització d’aquests centres, de mercantilització i d’escassa inversió en residències públiques en els últims anys. El PSC també ha lamentat la falta d’agilitat en el trasllat de persones grans de residències a hospitals.

En la seva resposta, els consellers de Salut i de Treball, Alba Vergès i Chakir el Homrani, han negat lentitud en l’actuació. «No puc acceptar un mes de paràlisi», ha assegurat Alba Vergés. Això sí, El Homrani ha admès la necessitat de repensar el sistema de serveis socials. Davant d’una pregunta de Ciutadans, que ha retret al Govern la insuficiència de recursos en aquest sector, El Homrani ha admès la necessitat de repensar el sistema de dependència, que no s’ha complert mai.

Notícies relacionades

Davant d’això, el diputat de JxCat, Eduard Pujol, ha asseverat que «el Govern ha liderat els debats que s’han generat. Gràcies al president Torra han pres decisions necessàries i complicades, demanem que la Generalitat mantingui el lideratge en aquesta fase», davant la qual cosa ha qualificat de «plantejaments caducs del president Sánchez, que es troba massa còmode en el caos d’un Estat centralitzat».

La mateixa estratègia de la titular de presidència, Meritxell Budó, quan el PP li ha demanat «humilitat, rectificació i col·laboració institucional». La resposta de Budó ha sigut la de defensar la «veracitat, transparència i claredat» sense «llenguatge bèl·lic ni uniformes militars».

zentauroepp53220498 pla mitj  del president de la generalitat  quim torra  duran200424120001

zentauroepp53220498 pla mitj del president de la generalitat quim torra duran200424120001 / Parlament de Catalunya (Job Vermeulen)