ELS NÚMEROS DE LA GENERALITAT

El Parlament aprovarà aquest divendres els pressupostos catalans

El Govern i els comuns avalaran uns comptes que seran després modificats pel coronavirus

Augmenten en 3.142 milions respecte al 2017, últim any sense pròrroga pressupostària

zentauroepp50046184 barcelona 25 09 2019 quim torra en el debate de pol tica gen200330102032

zentauroepp50046184 barcelona 25 09 2019 quim torra en el debate de pol tica gen200330102032 / FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Parlament posarà fi aquest divendres a la pròrroga pressupostària del 2017 i aprovarà uns nous pressupostos que neixen subjectes a inevitables modificacions pel flagell de la pandèmia del coronavirus. No es podien imaginar el Govern i els comuns fa tres mesos, quan van presentar el seu acord després d’unes llargues negociacions, que el coronavirus hauria canviat per complet el panorama. Però la tramitació parlamentària ja estava en marxa i van optar per seguir endavant per validar uns comptes que situaran la despesa no financera no finalista (sobre la qual el Govern té capacitat de decisió) en 27.584 milions d’euros, 3.142 més que les del 2017 i al nivell del 2010. I, sobre aquesta nova base, forjar pactes per fer-ne modificacions i «no perdre cinc o sis mesos renegociant». 

La Cambra catalana acollirà el seu primer ple des que es va decretar l’estat d’alarma amb un format reduït a 21 diputats i posarà en pràctica un sistema habilitat al vot telemàtic que només utilitzaran alguns parlamentaris de JxCat. La resta de grups optaran per la delegació de vot. Els diputats s’aniran rotant a la sala per no superar l’aforament exigit i complir les mesures de distanciament social en una sessió que començarà a les nou del matí amb la sessió de control al Govern i prosseguirà amb el debat i votació de set decrets llei relacionats amb el Covid-19. A la tarda, es debatran els pressupostos –que, si no hi ha cap sorpresa, s’aprovaran amb els vots de JxCat i ERC i l’abstenció dels comuns– i la llei d’acompanyament, pel que s’augura que la sessió s’allargui més de 12 hores. 

Al calendari inicial estava marcat en vermell el 18 de març, data en queè preveien votar els comptes al ple, però Cs, el dia en què es va anunciar el decret de l’estat d’alarma, va advertir que portaria el dictamen al Consell de Garanties Estatuàries (CGE) perquè aquest òrgan consultiu dilucidés si les xifres complien amb el marc legal vigent. El Govern i els comuns van considerar «irresponsable» aquesta maniobra. El CGE no va esgotar el termini d’un mes del qual disposava i es va pronunciar el 8 d’abril avalant el projecte. 

La factura de la pandèmia

Notícies relacionades

L’acord de Govern i comuns incloïa un augment de la despesa de 3.070 milions respecte al 2017, més 72 de flexibilització del dèficit, però la Generalitat calcula que la despesa sanitària addicional pel virus serà de 1.800 milions d’euros, sense comptar l’impacte de la pandèmia en altres departaments. «És important disposar d’uns pressupostos que millorin els del 2017 i tanquin l’època de retallades, però que davant l’emergència hauran de refer-se amb un acord de reconstrucció i rescat econòmic i social», assenyalen els comuns.

La portaveu del Govern, Meritxell Budó, va recordar aquest dijous que també es registrarà una disminució dels ingressos i va assenyalar que ara per ara l’Executiu català no té calculades previsions que puguin traslladar-se a modificacions pressupostàries. Per això va insistir que el Govern injecti més recursos a les autonomies.