NOVES EINES

El Parlament posa en pràctica per primera vegada el vot telemàtic

Només els diputats de JxCat es pronunciaran a distància, la resta de grups opta per delegar el vot

04/01/2020 El president del Parlament, Roger Torrent, preside el pleno extraordinario convocado tras la decisión de la Junta Electoral Central (JEC) de inhabilitar al president de la Generalitat, Quim Torra, en Barcelona (Cataluña, España), a 4 de enero de 2020.

04/01/2020 El president del Parlament, Roger Torrent, preside el pleno extraordinario convocado tras la decisión de la Junta Electoral Central (JEC) de inhabilitar al president de la Generalitat, Quim Torra, en Barcelona (Cataluña, España), a 4 de enero de 2020. / Pau Venteo - Europa Press (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els serveis tècnics del Parlament han treballat contra rellotge per habilitar un sistema que permeti el vot telemàtic en les sessions plenàries, reduïdes al mínim per l’impacte del coronavirus. El model es posarà en pràctica avui per primera vegada en un dels plens més transcendentals de la legislatura: l’aprovació dels pressupostos de la Generalitat per al 2020. 

«Ens va arribar la petició en un moment excepcional i amb l’equip teletreballant. Arribar a tenir l’aplicador ha sigut tot un repte i hem intentat que se sembli al màxim a l’hemicicle», expliquen fonts del personal informàtic. Tots els diputats tenen un ordinador portàtil i un telèfon particular, un «despatx mòbil» habilitat per accedir a la documentació parlamentària des de qualsevol lloc i els tècnics han preferit incorporar el nou aplicador a la intranet existent per garantir la seguretat i privacitat de les connexions, en lloc de crear una peça a part que requeriria un estudi de mercat i molt més temps. 

«Només poden votar per aquesta xarxa privada i han d’acreditar la seva identitat amb un usuari i una contrasenya que reben al recollir l’acta. Per validar el seu vot, rebran un missatge de text al mòbil amb un codi amb el qual confirmaran el tràmit per garantir la seva identitat», expliquen sobre el nou sistema. Fonts parlamentàries calculen que, en total, hi haurà més de 200 votacions en una jornada que començarà a les nou del matí amb la sessió de control al Govern, prosseguirà amb la convalidació de set decrets i acabarà amb la votació dels pressupostos i la llei d’acompanyament.

Temps per votar

Només els diputats de JxCat utilitzaran avui aquesta eina, excepte els postconvergents, que hi acudiran presencialment, i tres membres que han delegat el vot perquè no van recollir l’ordinador del despatx abans del confinament. La resta de partits opta per delegar el vot al president del seu grup. En l’aplicació hi haurà una pestanya en la qual s’anunciarà el sentit de vot que recomana el grup, que el diputat podrà copiar directament. 

Notícies relacionades

Fonts parlamentàries apunten que la votació ‘online’ estarà oberta des de la nit de dijous fins a mitja hora abans de la votació. Per facilitar el desenvolupament de la sessió, al ple votaran dues vegades: al final de la sessió de demà i quan acabi la de la tarda.

Els tècnics admeten que no han pogut fer les proves necessàries per falta de temps, tot i que tenen l’esperança que tot funcioni segons el previst.