ACORD GLOBAL

Sánchez suma pressió al PP després de l'aval dels minoritaris

El Govern insta Casado a unir-se a l'acord al més aviat possible: «Ningú entendria que s'autoexclogués»

El president posarà en marxa una taula de reconstrucció social i econòmica la setmana que ve

pedrook

pedrook

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

Pedro Sánchez ha aconseguit aquest dijous que els partits minoritaris s’afegeixin al diàleg per posar en marxa una taula de reconstrucció social i econòmica la setmana que ve. És només un primer pas, però també un reconeixement amb què aconsegueix imprimir certa pressió al PP, que continua sense aclarir si participarà en aquest projecte i sense concretar quan està disposat Pablo Casado a reunir-se amb el president per abordar la possibilitat de teixir un acord de país que permeti a Espanya sortir de la crisi amb la rapidesa més gran i fortalesa possible. 

El Govern podria intentar posar en marxa la taula de reconstrucció amb els mateixos recolzaments amb què va aconseguir la investidura de Sánchez al gener, però entén que l’ocasió és tan dramàtica que la participació del PP resulta especialment necessària. «Encara estem pendents de concretar aquest moment, aquesta data. Esperem que es faci al més aviat possible. Tota la nostra disposició perquè acudeixin a aquesta reunió i a la taula de reconstrucció, perquè el país no entendria que el principal partit de l’oposició s’autoexclogués d’aquesta taula», ha dit la portaveu i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, en la roda de premsa de valoració de la primera ronda de contactes iniciada per Sánchez aquest dijous. «El diàleg serà necessari sí o sí. Al Govern li agradaria comptar amb el concurs del PP», ha insistit, i ha insinuat indirectament que si Casado no se suma a la taula quedaria alineat amb Vox, el seu gran adversari a la dreta, que ja ha avançat que no comptin amb ells per a cap acord. 

Mentrestant, el president ha anat teixint altres complicitats, provant de suavitzar unes relacions amb la resta de partits que també s’han vist erosionades per la gestió de la pandèmia. L’oposició li ha retret la unilateralitat en algunes mesures i l’escassa comunicació amb els partits. Sánchez s’ha esforçat per reconduir aquestes aliances aquest dijous amb un resultat positiu. L’aval dels seus socis de Podem es donava per descomptat, però també ha aconseguit sumar a la taula de reconstrucció  Ciutadans (en ple gir estratègic), PNB, JxCat, Més País, Compromís i, potser, un BNG que encara allotja alguns dubtes i concretarà la seva posició ben aviat. «El pacte avança; està cada vegada més a prop», ha dit Montero a última hora de la tarda.

Tres eixos de diàleg

La intenció de Sánchez és que el diàleg per a la reconstrucció es vertebri en tres eixos: la taula de partits, els territoris (autonomies i ajuntaments) i agents socials (patronal i sindicats). Des d’aquests tres vèrtexs la idea és definir quines franges de la població requereixen ajuts, quins sectors econòmics necessiten ser rellançats amb estímuls econòmics i com enfortir l’Estat del benestar (sanitat, educació, dependència). Les prioritats s’inclouran, a més, en els pròxims Pressupostos Generals que elaborarà el Govern, que seran ja els del 2021, ha apuntat Montero.

Notícies relacionades

Dins de la voluntat de remar en la mateixa direcció, els minoritaris han expressatal president prioritats diferents. La presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, li ha confirmat el seu recolzament sempre que els acords no serveixin perquè Quim Torra i Pablo Iglesias «se surtin amb la seva». Els portaveus de JxCatLaura Borràs, i del PNB, Aitor Esteban, han recordat que els seus partits no aposten per reforçar l’estat de les autonomies, com proposa Sánchez. Esteban ha advertit de la temptació d’«absorbir competències autonòmiques i, en particular, l’autogovern d’Euskadi». Torra ha concretat que portaran la seva petició d’independència també a aquesta taula.  

Íñigo Errejón li ha traslladat que ja hi ha majoria per avançar en el Parlament per posar en marxa la reconstrucció, amb referència a les llargues que dona el PP.  També ha demanat que la solució incorpori la transició ecològica i una ‘taxa Covid-19’ perquè les rendes més altes posin l’espatlla. Demà, divendres, la ronda seguirà amb ERC i Bildu