estat d'alarma

El Congrés avala els decrets laborals i ajuts al lloguer contra la crisi del Covid-19

El ple ha aprovat tramitar-los com a projecte de llei, per la qual cosa podrà introduir canvis

MADRID, 09/04/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, durante su intervención en el pleno del Congreso celebrado este jueves para aprobar una nueva prórroga del estado de alarma, en un debate en el que también se abordará la nueva fase que se abrirá en las próximas semanas con el levantamiento progresivo de las restricciones a la movilidad por el coronavirus. EFE/Mariscal POOL

MADRID, 09/04/2020.- El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez, durante su intervención en el pleno del Congreso celebrado este jueves para aprobar una nueva prórroga del estado de alarma, en un debate en el que también se abordará la nueva fase que se abrirá en las próximas semanas con el levantamiento progresivo de las restricciones a la movilidad por el coronavirus. EFE/Mariscal POOL / Mariscal (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Europa press

El Ple del Congrés ha avalat, juntament amb la pròrroga de l’estat d’alarma, la convalidació dels tres decrets lleis aprovats del Govern amb mesures laborals i ajuts econòmics per afrontar la crisi del coronavirus, i ha aprovat tramitar-los com a projecte de llei, per la qual cosa podrà introduir canvis. Així, el decret llei que prohibeix l’acomiadament objectiu ha comptat amb el suport del PSOE, Unides Podem, ERC, Ciutadans, Junts, PNB, UPN, Coalició Canària i Terol Existeix. EH-Bildu, Més País, la CUP i BNG han decidit abstenir-se, mentre que PP, Vox i Fòrum Astúries hi han votat en contra.

Respecte a la paralització de l’activitat econòmica no essencial i el seu permís retribuït recuperable, el Govern ha comptat amb el recolzament del PSOE, Unides Podem, ERC, Ciutadans, Junts, Més País, Coalició Canària i Terol Existeix. PP, Vox, la CUP i Fòrum Astúries han votat en contra i PNB, EH-Bildu, UPN i BNG s’han abstingut.

Finalment, el pla d’ajuts i crèdits al lloguer i mesures econòmiques com la garantia de subministrament ha rebut més abstencions que vots a favor. Així, hi han donat suport el PSOE, Unides Podem, Coalició Canària i Terol Existeix, mentre que el PP, Vox, ERC, Junts, PNB, EH-Bildu, UPN, Més País, BNG i Fòrum Astúries han optat per abstenir-se. Només la CUP ha votat en contra.

Tres decrets en menys d’una setmana 

El primer d’aquests decrets lleis va ser aprovat pel Govern el 27 de març i va establir la prohibició que les pèrdues per la crisi del coronavirus puguin justificar acomiadaments per força major i per causes econòmiques, organitzatives, tècniques i de producció. També s’ha sotmès a debat el permís retribuït recuperable, aprovat el 29 de març, i pel qual les empreses han de garantir el sou íntegre als treballadors de serveis no essencials que els va afectar l’enduriment de les restriccions de moviment i activitat per la crisi del coronavirus.

Notícies relacionades

El tercer decret llei recull el pla d’ajuts econòmics que van presentar els vicepresidents Pablo Iglesias i Nadia Calviño i que busca la mobilització de recursos públics per més de 900 milions d’euros, principalment dirigits a crèdits i ajuts al lloguer.

Aquell mateix dia, el dimarts 31 de març, es va aprovar també un altre decret llei de protecció a víctimes de violència de gènere la convalidació de la qual s’ha posposat a la setmana que ve per la situació de baixa mèdica de la ministra d’Igualtat, Irene Montero, que va donar positiu en coronavirus.