LEGISLATIU

Nou examen a Sánchez al Congrés

La majoria de la Cambra recolzarà la pròrroga de l'estat d'alarma

El PSOE espera veure convalidats els decrets tot i que amb abstencions

zentauroepp52833395 madrid  18 03 2020   el presidente del gobierno  pedro s nch200318091806

zentauroepp52833395 madrid 18 03 2020 el presidente del gobierno pedro s nch200318091806 / Mariscal

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Miguel Ángel Rodríguez

Pedro Sánchez torna avui a un Congrés dels Diputats mig buit a sol·licitar la segona pròrroga de l’estat d’alarma per lluitar contra la pandèmia de Covid-19 i convalidar tres reals decrets llei de mesures urgents per apaivagar l’impacte que el virus ha tingut en l’economia i en la societat.

La immensa majoria de l’hemicicle recolzarà l’allargament del confinament, segons l’anunciat pels seus portaveus. No obstant, la CUP va avançar el seu vot en contra, Junts per Catalunya s’abstindrà, com ja va fer en la primera pròrroga, i Vox no va voler aclarir què faran els seus diputats.

Díaz i Calviño

El debat començarà a les nou del matí amb la intervenció de Sánchez argumentant els motius per a l’estat d’alarma i continuarà amb la intervenció de tots els portaveus, amb Pablo Casado (PP) el primer. Després serà el torn d’abordar els tres decrets: el que inclou mesures per ajudar col·lectius vulnerables, les ‘pimes’ i autònoms (argumentat per la vicepresidenta d’Economia, Nadia Calviño) i els concernits a l’acomiadament vinculat al coronavirus i el del permís retribuït recuperable (que seran defensats per la ministra de Treball, Yolanda Díaz). L’efecte d’aquest últim, que va suposar el tancament de tots els serveis no essencials i va afectar les grans indústries i la construcció, acaba just demà a mitjanit, abans dels dies que són festius per Setmana Santa en la major part d’Espanya.

El Govern de coalició confia que tots els decrets siguin convalidats i siguin tramitats com a projecte de llei, malgrat que molts partits s’abstinguin en senyal de protesta per no haver-los acordat prèviament. Fonts parlamentàries socialistes van avançar que els tiraran endavant gràcies als vots del PSOE, Unides Podem i alguns partits petits més les abstencions de la resta. De Vox creuen que només poden esperar el vot en contra.

El PSOE busca Ciutadans

Fonts del PP van anunciar que s’abstindran en el que impulsa mesures per ajudar persones vulnerables, ‘pimes’ i autònoms, i rebutjarà els altres dos. Aquestes fonts van assegurar que el PSOE no ha volgut negociar amb ells perquè continua amb la seva «filosofia d’unilateralitat», el contrari de com ho veu Ciutadans. Un portaveu va revelar ahir que el PSOE estava disposat a aprovar ajornaments en el pagament d’impostos i cotitzacions i noves bonificacions als autònoms.

Notícies relacionades

ERC, que es va abstenir en la primera pròrroga, no ha volgut avançar la seva posició. Junts per Catalunya votarà a favor dels decrets amb mesures laborals i s’abstindrà en el d’ajuts perquè no comparteix que elimini la competència de les autonomies en els fons destinats a polítiques actives d’ocupació, una denúncia que també fa el PNB, que no va concretar el sentit del seu vot en aquest cas. Els nacionalistes bascos s’abstindran en el del permís retribuït.

La majoria dels grups participaran en el debat amb una petita representació de parlamentaris, com ha succeït durant la pandèmia. No obstant, el PP, en comptes d’enviar nou diputats com fins ara (el 10% acordat per tots els partits), n’enviarà 10. Pretenia que 45 parlamentaris dels 89 que té acudissin al ple, però va veure que la seva proposta va trobar el rebuig de la resta i ha preferit no fer-ho. La presidenta del Congrés, la socialista Meritxell Batet, no l’hi pot prohibir.