PODER LEGISLATIU

El Govern se sotmetrà al control del Congrés la setmana que ve

El PP, Vox i Bildu havien reclamat poder fiscalitzar la gestió del Covid-19

Bronca entre ultres i populars pel nombre de diputats que poden anar a l'hemicicle

zentauroepp52833395 madrid  18 03 2020   el presidente del gobierno  pedro s nch200318091806

zentauroepp52833395 madrid 18 03 2020 el presidente del gobierno pedro s nch200318091806 / Mariscal

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos / Iolanda Mármol

El Govern se sotmetrà al control del Congrés dimecres de la setmana que ve. La Junta de Portaveus de la Cambra baixa ha decidit aquest dimarts que, malgrat el confinament obligat per l’estat d’alarma, que ha deixat l’activitat legislativa sota mínims, l’oposició podrà fiscalitzar la tasca del president, Pedro Sánchez, i els ministres. La mesura es pren després que diversos partits de l’oposició, entre aquests, el PP, Vox i Bildu, hagin sol·licitat poder recuperar aquesta eina de control. El Congrés, en les pròximes setmanes, anirà reactivant la seva activitat després de les restriccions per la pandèmia aprovades el 19 de març.

En la Junta de Portaveus els grups han defensat anar recuperant les funcions atribuïdes al Congrés a poc a poc, començant pel control al Govern, una proposta que també ha defensat la presidenta de la Cambra, la socialista Meritxell Batet. D’aquí a unes quantes setmanes també començaran les comissions i s’ha aixecat la suspensió dels terminis reglamentaris per a la tramitació de les iniciatives parlamentàries.  «El Congrés no es tanca ni durant la guerra», ha celebrat Cayetana Álvarez de Toledo (PP), que ha demanat acabar amb aquesta situació d’excepcionalitat.

La trobada de l’organisme que reuneix els portaveus s’ha allargat durant més de dues hores, el doble del que és habitual. A més del debat sobre la necessitat de controlar el Govern, un altre assumpte ha requerit molt temps i s’ha tancat sense consens: el PP havia anunciat hores abans que almenys la meitat dels seus diputats, és a dir, 45, acudirien al ple convocat dijous per debatre i votar la pròrroga de l’estat d’alarma i diversos decrets lleis més. Fins ara, a les sessions que s’han celebrat durant l’estat d’alarma hi han acudit el 10% dels diputats de cada grup per respectar les mesures de distanciament social per evitar el contagi del coronavirus.   

Álvarez de Toledo, portaveu dels populars, ha assegurat en una roda de premsa telemàtica que els grups continuarien negociant poder augmentar aquest percentatge, tot i que Macarena Olona (Vox) ha negat que s’hi produeixin canvis. Totes dues han mantingut un dur encreuament de retrets en la reunió de la Junta de Portaveus, segons alguns dels presents.

Vox va anunciar la setmana passada que els seus diputats (52) anirien a treballar als seus despatxos i així ho van fer dilluns, una decisió que, segons el parer d’Álvarez de Toledo, és incoherent amb el fet que el partit d’extrema dreta no defensi més representació a l’hemicicle. En canvi, Olona ha explicat que tots els seus diputats s’han fet la prova del coronavirus i són «negatius». Se la van fer després d’haver registrat diversos casos, com el de Javier Ortega Smith. A més, ha preguntat al PP si veu normal que hi vagin tots els parlamentaris, tenint en compte que els escons estan junts i «amuntegats». «Els únics que no són vectors de contagi són els que han passat el virus», li va retreure Pablo Echenique (Podem), que es va queixar que els seus desplaçaments fins al Congrés i la seva tasca a l’edifici posin en perill el fre del Covid-19, informa Miguel Ángel Rodríguez. 

Junts per Catalunya veu «temerari» tornar 

En aquesta mateixa línia es va manifestar Laura Borràs (Junts per Catalunya), que va fer la roda de premsa des de casa seva, ja que des que es va desencadenar la crisi no ha participat en cap dels plens que hi ha hagut per aprovar les mesures extraordinàries. Borràs veu «temerari» reprendre l’activitat del Congrés la setmana que ve i ha anunciat que, com en les altres sessions durant la pandèmia, no assistirà al ple d’aquest dijous «per responsabilitat».  

Notícies relacionades

Álvarez de Toledo ha assegurat que Adriana Lastra (PSOE) ha arribat a dir que estaven fent un «boicot al confinament» amb la seva idea de fer-hi anar 45 parlamentaris i, en la roda de premsa, la portaveu del PP ha explicat que per a «boicot» el de Sánchez i el vicepresident, Pablo Iglesias, per sortir de casa i no complir la quarantena malgrat que les seves parelles van donar positiu en Covid-19. 

Batet ha tancat la reunió recomanant que al ple de dijous, en què es votarà la pròrroga de l’estat d’alarma i diversos decrets lleis, hi acudeixi el nombre imprescindible de diputats de cada grup.