TRIBUNA A 'EL PAÍS'

Coronavirus | Pedro Sánchez insta a Europa a «construir una economia de guerra»

El president exigeix «una solidaritat contundent» a la UE per no malmetre la credibilitat del projecte europeu

«Si no guanyem tots, al final tots perdrem», diu el líder del PSOE als socis d'Espanya

jmexposito53028264 madrid  spain   04 04 2020   a handout photo made available 200405083908

jmexposito53028264 madrid spain 04 04 2020 a handout photo made available 200405083908 / Spanish Government HANDOUT

2
Es llegeix en minuts
Efe

El president del Govern, Pedro Sánchez, considera que «Europa ha de construir una economia de guerra i promoure la resistència, la reconstrucció i la recuperació europea». El cap de l’Executiu afirma que «si continuem pensant en petit, fracassarem» en un article que publica el diari ‘El País’ sobre la situació de la Unió Europea com a conseqüència de la crisi del coronavirus.

«Europa està patint la seva crisi més greu des de la Segona Guerra Mundial. Els nostres ciutadans estan morint o debatent-se en hospitals saturats per una pandèmia que representa l’amenaça més greu de salut pública des de la grip de 1918», afirma el líder del PSOE.

«Proves de compromís real»

Agrega, a l’article que titula ‘Europa se la juga’, que «les circumstàncies són excepcionals i exigeixen actituds contundents: o estem a l’altura de les circumstàncies o fracassarem com a Unió. És un moment crític en què fins i tot els països i els Governs més europeistes, com és el cas d’Espanya, necessitem proves de compromís real. Necessitem una solidaritat contundent».

Per a Sánchez, «la solidaritat entre europeus és un principi clau dels tractats de la Unió. I es demostra en temps com aquest. Sense solidaritat no hi haurà cohesió, sense cohesió hi haurà desafecte i llavors la credibilitat del projecte europeu quedarà greument perjudicada».

«En les últimes setmanes s’han pres importants decisions que celebrem, com el nou programa temporal de compra d’emergència del Banc Central Europeu i, aquesta mateixa setmana, el ‘pla Sure’ de la Comissió, per als afectats per atur. Però no n’hi ha prou. S’ha d’anar més enllà», diu.

«Un nou pla Marshall»

El president del Govern reclama que es mobilitzin gran quantitat de recursos una vegada se superi l’emergència sanitària a través d’un «nou ‘pla Marshall’» que haurà «de comptar amb el recolzament de totes les institucions comunes». «Europa va néixer de les cendres de la destrucció i el conflicte. Va aprendre les lliçons de la Història i va entendre una cosa molt senzilla: si no guanyem tots, al final, tots perdrem», diu.

Notícies relacionades

Explica que «el Mecanisme Europeu d’Estabilitat pot ser útil en una primera fase per injectar liquiditat a les economies europees mitjançant una línia de crèdit, sempre que aquesta sigui universal i no condicional, però no serà suficient a mitjà termini».

«És el moment d’actuar de forma solidària: creant un nou mecanisme de mutualització de deute, actuant com un bloc en l’adquisició de productes sanitaris de primera necessitat, establint estratègies coordinades de ciberseguretat i preparant un gran pla de xoc perquè la recuperació del continent sigui ràpida i sòlida», afirma Pedro Sánchez.