ENTREVISTA A LA DIPUTADA DE JXCAT

Laura Borràs: «Retallar en salut sempre té conseqüències»

¿De què ha servit reduir el dèficit? Ha tingut costos en retallades ¿Quin ha sigut el benefici?», es pregunta la portaveu de JxCat

«La decisió de Justícia amb els presos respon a la lògica de la por, de la submissió, m'indigna i em desespera»

zentauroepp50678340 barcelona 31 10 2019  entrevista a laura borras191116130855

zentauroepp50678340 barcelona 31 10 2019 entrevista a laura borras191116130855 / ZML

4
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

Laura Borràs (Barcelona, 1970), dirigent de Junts per Catalunya al Congrés, veu «letal» l’actuació del Govern espanyol i fa certa autocrítica. En una entrevista telefònica, qüestiona els objectius de dèficit i demana un esforç als bancs, que no concreta.

-¿Com es troba?

-Millorant, amb la febre controlada i gairebé sense opressió al pit. L’únic vestigi que arrossego és una mica de tos. He fet un confinament estricte. El meu marit és metge i em té controlada.

-¿Quin balanç fa de l’actuació del Govern central i la seva comunicació amb ells?

- Valoro positivament l’accessibilitat i la comunicació. Però a partir d’aquí, lentitud i, moltes vegades inoperància. Ho acaben fent tard, deixen coses fora i, en lloc de resoldre’l immediatament, fan un nou reial decret llei.

-¿Quina serà la posició de JxCat en la votació dels nous decrets?

-En la gestió de la pròrroga de l’estat d’alarma, ja vam emetre un ‘sí’ crític als reials decrets i una abstenció a la pròrroga perquè l’Estat aprofita les situacions excepcionals per tornar a les seves essències, recentralitzar, posar en primera línia comunicativa i de gestió els uniformes militars en comptes dels científics. I van tard i malament. Apliquen un 155 que ens deixa més desproveïts de les escasses competències que ja tenim. En sanitat això és un error gravíssim que té un còmput fatal en vides humanes. Requisar compres d’hospitals per portar-les a Madrid i que retornin amb criteris opacs i gens equitatius és una gestió nefasta amb zero autocrítica i zero humilitat.

-¿No ha faltat previsió en el conjunt de les administracions?

-Ningú es podia imaginar el que ha acabat passant. Malgrat això, els experts ja feia temps que incidien en aquest tema i potser no se’ls va atendre amb la celeritat que feia falta. Catalunya és el territori que abans ha pres decisions i mesures. Es va suspendre el Mobile.

-Però totes les administracions van dir que hi havia motius de salut per suspendre’l. I la cancel·lació la va decidir l’organització.

-És el que deien des de Salut, que no hi havia perill, però els experts en recomanaven la suspensió. I el que és un fet és que es va suspendre.

-¿Per què ha fallat l’actuació del Govern català a les residències després de tants dies de missatges de socors?

-La falta de tests, no només aquí sinó en global, i el fet de no disposar de material de forma generalitzada. El meu marit és cirurgià i treballa amb bates que són bosses d’escombraries. I la recentralització, que ha afegit un retard que té unes conseqüències fatals. Les baixes en residències han sigut molt importants. Tot això és una combinació que ha resultat terrible. La coordinació entre Benestar i Salut hauria d’haver estat més ben greixada. I hem de reflexionar sobre el model d’assistència a les persones grans.

-¿Els bancs han de jugar algun paper important en aquesta crisi?

-No hem de treballar perquè als bancs els vagi bé, sinó perquè la gent tingui les necessitats cobertes.  S’ha treballat des del Govern perquè les mesures es repartissin entre treballadors i empresa. ¿I l’Estat on és? Si va ser-hi per rescatar la banca, que hi sigui per rescatar ara el sector productiu.

-I en concret ¿què han d’aportar els bancs més enllà de fer-se una petició verbal?

-¿Quantes empreses estan fent de tot, de manera altruista? ¿Els bancs no poden fer-ho? ¿Han de repartir dividends i repartir beneficis? Ara bé, la responsabilitat és de l’Estat.

-¿Què opina de les retallades en salut pública a Catalunya a partir de la crisi del 2008?

-Qualsevol retallada en el sistema de salut pública l’acaba patint tota la ciutadania. No entraré en la demagògia de qui va fer les retallades i per què. Quan hi ha un procés de racionalització de despesa és perquè prèviament s’ha fet una despesa desmesurada. A ningú li agrada. La inversió en sanitat sempre hauria de ser fonamental.

-Vostè deia que l’actuació del Govern espanyol té un còmput en vides humanes ¿Retallar en salut no és també letal, com denuncien les plataformes i entitats cíviques?

-Retallar sempre té conseqüències per a la població. No va ser només en salut. Les retallades no són agradables però són conseqüència d’una actuació prèvia i cal tenir present el concepte de responsabilitat dels diners públics. No estic a favor de les retallades, però no soc una ingènua, quan es fan és a conseqüència d’uns excessos previs.

-Altres governs han decidit no retallar...

Exacte. ¿De què ha servit reduir el dèficit? Ha tingut el cost en retallades. ¿Quin ha sigut el benefici? A nivell macroeconòmic algú ho veu. A nivell de carrer no es veu.

- Què opina de l’actuació del Departament de Justícia en relació amb l’excarceració o no dels polítics independentistes?

-[Pausa llarga.] És difícil d’entendre, és una decisió perillosa com a precedent. S’ha fet amb els CIE, ¿per què no amb els presos polítics?

Notícies relacionades

-¿A què atribueix la decisió de la conselleria?

-A què la repressió funciona. L’amenaça permanent dona el seu fruit. «No fem això, no fos cas que s’enfadessin.» És la lògica de la por, de la submissió. No les vull, aquestes lògiques. Em desespera, m’indigna i sento moltíssima ràbia.