CANVI DE MODEL PRODUCTIU

Bronca política a Andalusia després d'un «decretàs» en ple estat d'alarma

El govern del PP-Cs i Vox aprova per via d'urgència una norma que modifica de cop 27 lleis i 100 tràmits

El PSOE i Podem amenacen d'anar al Constitucional i qüestionen la urgència d'una rebaixa dels controls ambientals

zentauroepp50541169 debate de totalidad del proyecto de ley de presupuestos de l191024111805

zentauroepp50541169 debate de totalidad del proyecto de ley de presupuestos de l191024111805 / Maria Jose Lopez

2
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

L’aposta política més important del Govern del PP i Cs a Andalusia per aquesta legislatura, una norma que redueixi la burocràcia i reactivi l’economia andalusa, es va aprovar aquesta setmana amb fortes discrepàncies amb l’oposició per les formes i el fons. Tantes, que el PSOE i Endavant Andalusia (Podem) amenacen d’anar al Tribunal Constitucional perquè, a més d’haver-se eludit el debat parlamentari, en la norma s’han inclòs aspectes que no requereixen la urgència al·legada pel Govern andalús per tirar-la endavant a la Diputació Permanent.

Els partits que sustenten l’Executiu andalús sempre van culpar el model de gestió del PSOE de ser un llast per a l’activitat econòmica a la regió durant els seus 40 anys de mandat. Per això, a l’arribar a la Junta van plantejar com a norma estrella un decret llei per simplificar aquests tràmits i fomentar l’activitat productiva, apostant per una liberalització gradual del mercat i trencant de ple amb el model anterior. Així, el nou text, ideat just abans de la recessió provocada pel coronavirus i consensuat amb el sector privat (però no amb els sindicats) elimina un centenar de tràmits i modifica o deroga parcialment fins a 27 lleis i decrets vinculats a l’àmbit econòmic, urbanístic, comercial, mediambiental i fins i tot de les telecomunicacions.

El decret inclou a més una reducció de taxes urbanístiques, la liberalització dels horaris comercials i la relaxació dels controls mediambientals o per als apartaments turístics. L’oposició posa el focus en la derogació de la norma que limitava la construcció de camps de golf al seu interès turístic, així com en les modificacions de la Llei Audiovisual, de manera que empreses privades podran gestionar les emissores municipals i es permet la inserció de publicitat institucional en emissores pirata.

Sense debat ni informes

Notícies relacionades

Per a l’executiu, aquest nou model atraurà inversió privada i empreses a Andalusia, sense alterar les garanties jurídiques. Però l’oposició retreu que un debat d’aquesta magnitud s’hagi celebrat d’amagatotis en una cambra regional amb tot just una vintena dels 109 diputats, només els que componen la Diputació Permanent i proveïts amb guants i mascaretes. I qüestiona que elements com la reforma audiovisual o la creació de nous camps de golf mereixin ser tramitats per la via d’urgència amb l’excusa del coronavirus i sense informes jurídics o pressupostaris.

El PSOE i Endavant Andalusia acusen l’Executiu de Juanma Moreno Bonilla de vulnerar l’article 23 de la Constitució, que regula els drets de participació dels diputats, i recorden que la Diputació Permanent només està habilitada per funcionar en períodes inhàbils i en cas de dissolució de la Cambra. Compten amb el recolzament de 21 organitzacions, sindicats, col·lectius, col·legis professionals i entitats socials, que han remès a la Junta i al Parlament un escrit per reclamar la paralització del decret llei i el seu debat més pausat.