27 set 2020

Anar al contingut

DESPRÉS DE REUNIR-SE AMB ELS EXPERTS

Sánchez: «Tindrem successius estats d'alarma fins a recuperar la quotidianitat»

El president, ara per ara, demana recolzament al Congrés per prorrogar el confinament fins al 26 d'abril

Diu que els següents serviran per fer la «transició» i «recuperar una mica» la normalitat

Pilar Santos

Sánchez: «Tindrem successius estats d'alarma fins a recuperar la quotidianitat»

BORJA PUIG DE LA BELLACASA

El president del Govern, Pedro Sánchez, proposarà al Congrés dels Diputats allargar l’estat d’alarma fins al 26 d’abril per garantir el confinament social, però ja ha advertit que serà necessari tornar a fer-ho de nou. El cap de l’Executiu ha pres aquesta decisió després de reunir-se aquest matí amb el consell de científics i el comitè tècnic de gestió del coronavirus. «Tindrem successius estats d’alarma fins a recuperar la quotidianitat», ha declarat en una roda de premsa a la Moncloa. I aquesta normalitat, després de lluitar contra la pandèmia de la Covid-19, tornarà a poc a poc. Un equip a la Moncloa, ha avançat, ja estudia com serà aquesta «transició» social i laboral.

Sánchez ha admès que no serà suficient que l’estat d’alarma duri fins al 26 d’abril, però que ho fa així, demanant pròrrogues quinzenals, perquè considera necessari que el Congrés es pronunciï en aquestes circumstàncies i vol crear aquest «precedent» per als presidents que en el futur puguin trobar-se en una situació similar. Els 350 diputats han de votar cada vegada que l’Executiu vol allargar les mesures excepcionals i així ho faran, de nou de manera telemàtica, aquesta setmana que ve. 

«Em sotmeto de nou a aquests 15 dies de pròrroga, però ja anuncio que vindran més dies. Però insisteixo: no els mateixos, seran diferents, començarem a recórrer aquest passadís, a fer aquesta transició i a recuperar una mica de la nostra vida no només personal sinó també econòmica i social», ha explicat. Els sectors que no són essencials, que es van veure obligats a parar aquest dilluns passat amb un permís retribuït recuperable, podran tornar a les seves tasques passada la Setmana Santa, ja que l’Executiu no allargarà aquest decret llei que ha suposat gairebé el tancament total de la producció i que acabarà, com estava previst, el 9 d’abril. 

Sánchez s’ha posat en contacte aquest migdia amb alguns líders dels partits polítics per explicar-los les raons i demanar-los el seu recolzament. Pablo Casado, president del PP i cap de l’oposició, recolzarà l’allargament, segons ha anunciat ell mateix a Twitter després de parlar per telèfon amb cap de l’Executiu. «Li he tornat a transmetre el recolzament del Partit Popular per a les mesures de contenció contra el coronavirus», ha manifestat Casado. «La lleialtat i la unitat exigeixen eficàcia i transparència», ha afegit a tall de crítica. També recolzarà la pròrroga Ciutadans, com ha confirmat Inés Arrimadas també a Twitter després de la conversa. El Govern no tindrà problemes per aconseguir el suport a la pròrroga de la majoria del Congrés.

El que no ha volgut parlar amb el cap de l’Executiu ha sigut el president de Vox, Santiago Abascal, al·legant que la informació que trasllada el cap de l’Executiu és «escassa i poc creïble». A més, ha demanat la seva dimissió i ha acusat membres del Govern de ser «responsables» dels més d’11.000 morts a causa de la Covid-19. Sánchez continuarà la ronda amb els dirigents de l’oposició i els presidents autonòmics en les pròximes hores.

Uns nous Pactes de la Moncloa 

En la compareixença a la Moncloa també ha dit que vol reeditar els anomenats Pactes de la Moncloa de la transició democràtica, per a «rellançar i reconstruir l’economia i el teixit social» i perquè Espanya «no quedi bloquejada».  Segons ha relatat, l’Executiu creu que en els pròxims mesos caldrà «prendre  decisions transcendentals que condicionaran el futur dels més joves», per la qual cosa serà precisa «una unitat molt més forta i compacta». «Estem davant de la gran crisi de les nostres vides», ha remarcat.

I aquesta unitat també vol que es doni a la Unió Europea, context en què vol que es dissenyi un nou ‘pla Marshall’, com el que es va fer després de la segona guerra mundial. «Si la Unió Europea existeix és precisament per fer front a aquest tipus de crisi des del punt de vista comú i conjunt. [...]  És la crisi més gran de les nostres vides i per tant ens estem jugant la fortalesa o el debilitament de la Unió Europea», ha afirmat.

En aquest sentit, ha ressaltat que el Govern espanyol serà sempre «constructiu, ferm i determinant» en les seves mesures i propostes, i ha insistit que Espanya no renunciarà als eurobons, perquè aquesta crisi econòmica i el consegüent impacte en els comptes públics ha de ser «comunitaritzada», ja que està afectant el conjunt de la Unió.

Contra el «relaxament de les normes»

El president ha demanat que els espanyols continuïn complint les normes de confinament per vèncer el virus. «Les dades pronostiquen que aquests dies, una vegada superat el pic, estem en condicions de doblegar la corba de l’expansió de l’epidèmia», ha dit Sánchez. «Hem aconseguit un primer avenç», ha dit intentant enviar un missatge d’optimisme. «Necessitem mantenir les mesures dues setmanes més. Comprenc com de difícil que és prolongar dues setmanes més aquest esforç i sacrifici», ha remarcat

Hores abans, José García Molina, comissari principal de la Policia Nacional, ha denunciat que les forces de seguretat comencen a observar «cert relaxament en el compliment de les normes». «Sisplau, respectin les normes. El virus el parem tots junts», ha dit abans d’advertir que «estan augmentant les propostes de sanció i les detencions amb posada a disposició judicial».  

Espanya viu amb importants restriccions de moviments des del 15 de març per frenar el contagi de la Covid-19, un coronavirus que ja ha causat més de 60.000 morts a tot el món, 11.744 a Espanya.