HA COMENÇAT A LES 10.30

Consell de Ministres «llarg i dens» contra el coronavirus

Sánchez, Calvo, Illa, Montero, Marlaska, Ábalos i Robles hi assisteixen en persona; la resta, per videoconferència

La reunió es fa a les instal·lacions del Departament de Seguretat Nacional, a la Moncloa

consejo-ministros / periodico

1
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

El dia serà especialment intens a la Moncloa. El Consell de Ministres està reunit des de dos quarts d’onze del matí per aprovar noves mesures contra el coronavirus. La trobada s’espera «llarga i densa», segons admeten fonts governamentals i se celebra aquesta vegada al Departament de Seguretat Nacional, al complex de la Moncloa. Per primera vegada és virtual. De manera presencial només hi assisteixen Pedro Sánchez; la vicepresidenta, Carmen Calvo; la portaveu i ministra d’Hisenda, María Jesús Montero; més els quatre ministres amb competències delegades per l’estat d’alarma: Fernando Grande-Marlaska (Interior), Salvador Illa (Sanitat), Margarita Robles (Defensa) i José Luis Ábalos (Transports). La resta, intervenen per videoconferència.

La reunió és especialment complexa perquè no hi ha unanimitat sobre la principal decisió que està sobre la taula aquest dimarts: un segon paquet de mesures econòmiques que esmorteeixi l’impacte econòmic de la pandèmia. De fet, veus de l’Executiu reconeixen que hi ha hagut «discrepàncies» entre els diferents departaments sobre algunes de les iniciatives, que pretenen agilitar els expedients de regulació temporal d’ocupació i dotar de liquiditat pimes  i autònoms. La «deliberació serà llarga», admet l’Executiu, que prefereix no confirmar cap de les mesures que avancen els mitjans de comunicació perquè algunes han generat certa controvèrsia al si de l’Executiu i no tenen recolzament encara per poder ser avalades.  

La trobada no té hora d’acabament previst ni s’ha informat, encara, de qui compareixerà en roda de premsa per donar a conèixer les mesures. 

Notícies relacionades

Els ministres es reuneixen després que Espanya hagi arribat aquest dimarts als 11.178 encomanats i als 491 morts. Només entre Madrid i Catalunya es concentren el 56% dels casos. 

A la tarda, a les 17 h, el president té previst participar en una nova reunió virtual amb els seus homòlegs en el Consell Europeu per coordinar iniciatives. Aquest dilluns, Sánchez va apressar perquè, a més, es convoqui de manera urgent la cimera del G-20, per avaluar la situació econòmica i aprovar mesures per frenar l’impacte del coronavirus.