ESTAT D'ALARMA

La Justícia es paralitza en aplicació de l'estat d'alarma

El CGPJ estén la suspensió de terminis processals a tot Espanya en compliment del Reial Decret del Govern

Aquesta mesura ja es va aplicar divendres a Madrid, País Basc, Igualada (Barcelona) i Haro (La Rioja)

zentauroepp52333390 juan carlos campo200217124147

zentauroepp52333390 juan carlos campo200217124147 / FERNANDO ALVARADO

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

A mesura que la pandèmia del coronavirus ha anat avançant, en l’àmbit judicial s’han pres decisions per intentar contenir-lo. De la molt criticada tebiesa inicial del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), que fins divendres no va acordar la suspensió de les actuacions judicials a Madrid, País Basc, Igualada (Barcelona) i Haro (La Rioja), s’ha passat aquest dissabte a estendre la mesura a tot Espanya en compliment del reial decret del Govern de Pedro Sánchez en el qual recorda la suspensió dels terminis processals per a tots els ordres jurisdiccionals. El còmput no es reprendrà fins que acabi l’estat d’alarma decretat.

La comissió permanent del Consell s’ha reunit aquest mateix dissabte per fer complir a aquest reial decret i garantir les actuacions que s’han de continuar realitzant. El govern ja havia ordenat que en la jurisdicció penal la interrupció no s’apliqués als serveis de guàrdia, a les actuacions amb detinguts, a les actuacions urgents de vigilància penitenciària i a mesures cautelars relatives a violència sobre la dona o menors. El jutge o tribunal podrà acordar el que consideri urgent i inajornable.

En la resta de jurisdiccions la interrupció no s’aplicarà en els procediments per a la protecció dels drets fonamentals de la persona, en el Contenciós. Tampoc en els procediments de conflicte col·lectiu, com els ERTO i els ERO, i la tutela de drets fonamentals i llibertats públiques, en el Social. 

En el Civil no se suspèn l’autorització judicial per a l’internament no voluntari per raó de trastorn psíquic, ni l’adopció de mesures o disposicions de protecció del menor. En qualsevol cas queda en mans dels jutges acordar les actuacions que considerin necessàries per evitar perjudicis irreparables. 

Registre Civil

El Consell afegeix que el Registre Civil farà atenció permanent durant les hores d’audiència, en particular, per assegurar l’expedició de llicències d’enterrament i inscripcions de naixement de termini peremptori i celebració de matrimonis. I en el Civil preveu també les entrades sanitàries, urgents i inajornables que tinguin caràcter urgent i els recursos contenciós-electorals.

El Consell ha adoptat un segon acord en matèria de prevenció de riscos laborals dels jutges perquè se’ls proporcionin els mitjans necessaris per garantir la salut dels quals hagin de treballar «en el marc de la gravetat de la situació d’emergència sanitària que viu el nostre país i conscients que la materialització de les mesures que s’interessen han de ser contemplades». 

També dels terminis administratius

Notícies relacionades

La disposició addicional següent, la tercera, fa el mateix amb els terminis administratius per a la tramitació dels procediments de les entitats del sector públic, i no es reprendrà fins que perdi vigència l’estat d’alarma. 

La interrupció no afecta els procediments necessaris per decretar i mantenir el mateix estat d’alarma i quan l’òrgan competent consideri que és necessari per evitar perjudicis greus en els drets i interessos de l’interessat en el procediment o aquest manifesti la seva conformitat amb la no-suspensió.