CRISI SANITÀRIA MUNDIAL

Coronavirus: El Govern confina Igualada i tres municipis més

La Generalitat aplica la mesura, que afecta 70.000 persones, per contenir la transmissió del virus

Fins a la mitjanit podran sortir de la zona les persones no residents en aquestes localitats

confinadas-en-catalunya / periodico

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

La Generalitat ha acordat «restringir la sortida de persones d’IgualadaVilanova del CamíSanta Margarida de Montbui i Òdena a partir de les 21 h d’aquest dijous i fins que es dicti una resolució modificant o deixant sense efecte aquesta decisió. La mesura afectarà unes 70.000 persones i es pren per evitar la propagació del virus.

«Intentem que aquest focus no vagi a més, no passa en cap lloc del país, la traçabilitat està controlada en tot el país. Si la gent fa cas a aquests confinaments es tallen les cadenes de transmissió», ha afirmat la consellera de Salut, Alba Vergés. Es recomana als ciutadans d’aquestes localitats que es quedin a casa per evitar la propagació del virus. La mesura continuarà vigent fins que el Govern prengui la decisió d’anul·lar-la.

En concret, fins a la mitjanit d’aquest dijous, els ciutadans d’aquests municipis hi podran entrar i també es permetrà, previ control dels Mossos, la sortida de totes les persones que no tinguin el seu domicili en aquestes poblacions. Des d’aquell moment quedarà prohibida tota sortida de les localitats «excepte dels serveis d’emergència i de caràcter essencial». El conseller d’Interior, Miquel Buch, ha recomanat «la permanència de la població d’aquests municipis als seus domicilis mentre es mantinguin les mesures d’aquesta resolució». Un dispositiu dels Mossos d’Esquadra ja està instal·lat al perímetre d’aquests municipis. Vulnerar la mesura suposaria incórrer en un acte de desobediència.

36 sanitaris afectats

Segons la consellera de Salut, el confinament és una mesura per aïllar el focus de 58 casos a Igualada, dels quals 36 són professionals sanitaris. «Ens compromet un equipament essencial com és l’Hospital d’Igualada», ha explicat Vergés. «Volem garantir els serveis essencials i aquesta mesura els assegurarà, al mateix temps que, sobretot, garanteix la protecció de la ciutadania, dels veïns i veïnes i la contenció d’aquesta transmissió», ha afegit.

Vergés ha mostrat la seva confiança en els ciutadans d’aquests municipis i s’ha emocionat a l’esmentar la seva família, que és d’Igualada. De fet, la consellera es va fer la prova fa pocs dies per descartar que hagi contret el virus.

Altres mesures ja anunciades

Notícies relacionades

En la reunió extraordinària del Consell Executiu s’han aprovat dos decrets llei. Un que permet fer reunions del Govern i del consell tècnic telemàticament. Un altre sobre mesures assistencials, financeres, fiscals i de contractació: la gratuïtat de les trucades al 061 i l’ampliació  del 012 al cap de setmana; l’ús del fons de contingència per respondre a la pandèmia a mesura que es requereixi i un fons de 188 milions per mantenir l’activitat econòmica. També s’ha posposat l’impost  als establiments turístics, així com les mesures en relació amb el cànon de la Fira de Barcelona aquest any, ja que l’activitat firal s’ha vist molt afectada.

En la reunió del Govern s’ha declarat també l’emergència de la contractació de serveis. D’aquesta manera, la Conselleria de Salut podrà executar les contractacions que consideri necessàries «de manera urgent», com, per exemple, material i productes sanitaris, recursos necessari en matèria de comunicació o de transport urgent, de desinfecció, neteja, equips o immobles.