DIVERGÈNCIES EN L'INDEPENDENTISME

Desacord entre el PDECat i Puigdemont de cara a les eleccions

El partit postconvergent ofereix sense èxit una coalició amb la Crida de l'expresident

Els hereus de CDC rebutgen dissoldre's i els puigdemontistes es neguen a integrar-se al PDECat

zentauroepp46542650 puigdemont bonvehi190301110459

zentauroepp46542650 puigdemont bonvehi190301110459 / STEPHANIE LECOCQ

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

L’expresident Carles Puigdemont i els seus fidels a Junts per Catalunya es neguen a formar una coalició de la Crida i el PDECat de cara a les pròximes eleccions. Aquesta és l’oferta que ha fet el partit postconvergent a Puigdemont per presentar-se junts a les eleccions. Les negociacions, que fa mesos que es produeixen, no han aconseguit arribar a un acord, perquè d’una banda Puigdmeont vol que el PDECat desaparegui en favor d’un nou partit sota el nom de JxCat, i el PDECat volia d’entrada el contrari: integrar totes les sensibilitats sota l’organització política hereva de Convergència.

Però els fidels a Puigdemont no volen sentir a parlar d’un pacte que impliqui la seva integració total o parcial en un partit procedent de CDC i que per a ells representa al passat, la corrupció i «el 3%». Per tant, i partint de la potència del lideratge de Puigdemont exhibida en el míting de Perpinyà, exigeixen al PDECat que es dissolgui en favor d’una nova organització política que neixi de zero. Una cosa a la qual el PDECat es nega apel·lant a la seva estructura organitzativa, història i militància.

Reunions constants

Notícies relacionades

Aquesta setmana una delegació de la direcció postconvergent ha negociat sense èxit a Brussel·les amb Puigdemont i a la presó de Lledoners amb Jordi Sànchez, exlíder de l’ANC i impulsor també de la Crida. La posició oficial del PDECat és, afirmen, constructiva i de generositat. Però els seus dirigents insisteixen una vegada i una altra que no poden desatendre el mandat de les seves bases a finals de l’any passat: tendir cap a una organització que es digui Junts per Catalunya però sense perdre la seva estructura i organització com a PDECat. És a dir, un canvi de nom sense renunciar als seus drets electorals i la seva infraestructura organitzativa i política.

Aquestes negociacions seguiran durant els pròxims dies, però el PDECat adverteix que no es poden allargar indefinidament, ja que ben aviat el president Torra pot anunciar ja la data de les eleccions catalanes –una vegada s’aprovin els pressupostos del Govern al Parlament– i això obligarà a prendre una decisió definitiva. El PDECat llança, mentrestant, missatges conciliadors als fidels a Puigdemont i insisteix que el ventall de possibilitats està obert. Però Puigdemont exhibeix fortalesa i no està disposat a donar el seu braç a tòrcer.