El Parlament aprova el seu pressupost amb els vots de JxCat, ERC i PSC

Els comuns i la CUP voten en contra perquè els comptes inclouen un increment de l'1,1% del sou dels diputats

Populars i taronges decideixen abstenir-se perquè els independentistes preveuen dedicar fons a la cimera de la francofonia

zentauroepp42759465 el president del parlament  roger torrent  i el vicepresiden200117195542

zentauroepp42759465 el president del parlament roger torrent i el vicepresiden200117195542 / Rafa Garrido

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué

El Parlament ha aprovat aquest dimecres el seu pressupost en una segona votació en el ple després que la proposta inicial decaigués el 27 de gener pel xoc entre JxCat i ERC. Els comptes s’han tirat endavant amb 79 vots a favor (els socis al Govern i PSC), 12 en contra (CUP i comuns) i 40 abstencions (Cs i PPC).

Postconvergents i republicans han tornat a negociar els pressupostos i han comptat amb el recolzament del PSC i Cs per desencallar-les en una reunió de la Mesa ampliada. Els pressupostos de la Cambra catalana inclouen ara una modificació de dues partides: l’increment previst de l’1,75% del sou dels parlamentaris passa a ser de l’1,1% i els 50.000 euros que resulten d’aquest canvi es dedicaran a l’apartat previst per a actes i es podran utilitzar per a la cimera europea de parlaments adherits a la Francofonia, una condició que reclamava Roger Torrent perquè ERC els recolzés. Les modificacions estan ajustats a fi que la suma final de les partides no variï dels 62,9 milions pressupostats inicialment per evitar així haver de canviar el projecte de pressupostos de la Generalitat que segueix el seu curs parlamentari i que es preveu aprovar el 18 de març.

Durant la seva intervenció, el vicepresident primer de la Mesa, Josep Costa, ha defensat que és un pressupost «de consens, de continuïtat i de contenció», perquè a la Mesa «no hi ha Govern ni oposició i en els temps que corren pot semblar sorprenent». Els comuns i la CUP han votat en contra del Parlament perquè la prioritat no ha de ser augmentar el sou dels diputats. «Ens fa falta un sou digne per a tothom i creiem que ja el tenim», ha indicat la diputada Marta Ribas.

Els comptes del Parlament es van desencallar després de diverses reunions entre els socis de Govern. Inicialment, el vicepresident primer de la Mesa, Josep Costa (JxCat), va dissenyar unes xifres amb les quals no estava d’acord ERC perquè no contemplaven les demandes imprescindibles per a Torrent: una partida específica per acollir la cimera europea de parlaments adherits a la Francofonia i una altra per difondre els actes commemoratius del 40è aniversari del restabliment del Parlament, una cosa que JxCat va qualificar de «patrocini personal». Finalment, serà la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals la que assumeixi els costos de la difusió de l’efemèride a través d’un conveni.

En la primera reunió de la Mesa ampliada, JxCat va tirar els números endavant amb el recolzament de Cs i el PPC; però, al constatar la baralla pública amb ERC, va intentar que no arribessin al ple. Tots els grups es van oposar a retirar-les de l’ordre del dia i van decaure amb 82 abstencions, 16 ‘nos’ i 4 vots no emesos. Els postconvergents no van registrar el seu vot en protesta per la retirada de l’acta de diputat al president Quim Torra.

Notícies relacionades

El grup de Cs està en contra que el Parlament aculli la celebració de la cimera però, segons fonts parlamentàries, van recolzar el tràmit perquè en el pressupost no s’especifica que aquests 50.000 euros serveixin per a aquest esdeveniment. Per això, en aquesta votació s’han manifestat en contra.

També s’han aprovat els comptes del Síndic de Greuges, que ha sigut aprovat amb 70 vots a favor (JxCat, ERC i PSC), 40 en contra (Cs i PPC) i 12 abstencions (comuns i CUP).