INTERLOCUTÒRIA JUDICIAL

El Suprem jutjarà Nuet per desobediència per l'1-O

El tribunal declara que la seva adquisició de l'acta de diputat és sobrevinguda i serà jutjat com a aforat

Retrotreu les actuacions al moment en què la fiscalia presenta de nou el seu escrit d'acusació

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez

La Sala Penal del Tribunal Suprem ha assumit la competència per jutjar el diputat d’ERC Joan Josep Nuet per un delicte de desobediència per la participació en la tramitació de les lleis de desconnexió que van culminar en el referèndum il·legal de l’1-O. El retorn del seu cas a l’alt tribunal era només qüestió de temps des que va obtenir escó al Congrés, com va avançar aquest diari.

L’alt tribunal ordena remuntar les actuacions al moment en què es trasllada a la Fiscalia per acusar perquè «ajusti» al seu cas concret la qualificació presentada tant contra ell com els qui l’acompanyaven a la Mesa del Parlament, que sí que seran jutjats per la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC).

El Suprem explica que ha de tornar a assumir la competència per jutjar Nuet després d’acreditar-se «sobrevingudament a la instrucció, qualificació i obertura del judici oral la seva condició d’electe i definitivament la de parlamentari del Congrés dels Diputats».

Només al perdre el fur

La interlocutòria rebutja la pretensió de Nuet de ser jutjat al TSJC. L’aforat es basava en un acord de ple de la mateixa Sala Segona del Tribunal Suprem, de 2 de desembre de 2014, que va establir que en les causes amb aforats la resolució judicial que declara l’obertura del judici oral és la competent per procedir a jutjar els fets, tot i que després es perdi la condició d’aforat, ja que s’havia constatat que molts renunciaven a l’escó a última hora per evitar el judici pel Suprem o el TSJ corresponent.

La sala explica que aquest acord es refereix als supòsits de pèrdua de fur processal durant la tramitació de la causa, però no als casos d’adquisició sobrevinguda d’un fur processal per qui fins aleshores no en tingués o estigués emparat per un altre de diferent», com era el cas de Nuet, que d’autonòmic amb En Comú Podem va passar a nacional per ERC.

Anada i tornada

Notícies relacionades

La causa contra Nuet es va iniciar al Suprem, però el tribunal va acabar remetent les actuacions relatives als acusats únicament per desobediència al TSJC per al seu enjudiciament. El desembre passat, el TSJ català va enviar a l’alt tribunal una exposició raonada perquè es fes càrrec de l’enjudiciament de Nuet, després del canvi en la seva situació.

El diputat d’ERC està acusat d’un delicte continuat de desobediència greu per haver votat com a membre de la Mesa del Parlament a favor de la tramitació de les lleis de desconnexió, malgrat les advertències del Tribunal Constitucional perquè s’abstingués de fer-ho i dels informes desfavorables dels Serveis Jurídics de la Cambra autonòmica.