Jordi Sànchez porta el Parlament al TSJC per la seva suspensió com a diputat

Acusa la Cambra de contestar amb «evasives» les seves peticions d'informació sobre la suspensió

zentauroepp42431659 jordi sanchez180309123847

zentauroepp42431659 jordi sanchez180309123847 / JAVIER SORIANO

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

L’exdiputat de JxCat Jordi Sànchez ha presentat un recurs contenciós administratiu davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) contra el Parlament per la seva suspensió com a diputat de la Cambra catalana el 2018, pel qual va deixar de percebre el sou de diputat.

Fonts de JxCat han explicat que aquesta suspensió no es va fer de manera correcta, i per això demana informació sobre com es va decidir i es va aplicar, i demana que se li torni la part del sou que se li va retirar.

Segons aquestes fonts, Sànchez va demanar l’estiu del 2019 informació al Parlament sobre en quin moment i en quines instàncies de la institució s’havia acordat la seva suspensió com a diputat, que va ser dictada pel Tribunal Suprem i va provocar una crisi entre JxCat i ERC sobre com aplicar aquesta suspensió.

Critiquen que aquest requeriment d’informació, «malgrat que era de resposta senzilla, mai va ser atès per part del Parlament; les respostes van ser tardanes i totalment evasives».

Per això, «després de diversos requeriments i davant la falta d’informació prevista, es va optar per la via judicial amb l’objectiu d’accedir a l’expedient administratiu».

«L’únic objectiu és tenir la certesa que el Parlament va actuar correctament en el procés de suspensió d’un diputat. La transcendència d’aquest fet va molt més enllà del cas particular de Jordi Sànchez i busca garantir l’essència del parlamentarisme i el respecte escrupolós de la voluntat de la ciutadania a les urnes», argumenten.

Així mateix, les fonts ja citades detallen que el Parlament, presidit pel republicà Roger Torrent, mai va traslladar a Sànchez la decisió de suspendre’l com a diputat, i per això creuen que això va impedir qualsevol mecanisme de defensa, de manera que amb aquesta acció judicial «es vol certificar que el Parlament ha procedit escrupolosament d’acord amb la legalitat en la defensa dels drets dels seus diputats i dels electors».

Notícies relacionades

Fonts parlamentàries han explicat que la Mesa del Parlament ha rebut, en la reunió d’aquest dimarts, el contenciós que Sànchez ha presentat davant del TSJC i ha aprovat personar-se en el cas amb el vot favorable de Cs i el PSC-Units per Avançar, i l’abstenció de JxCat i ERC.

D’aquesta manera, la Mesa enviarà al TSJC l’expedient de Sànchez i podrà comparèixer davant del tribunal per presentar al·legacions, si els lletrats de la Cambra ho consideren.