El Govern endurirà la regulació per evitar desnonaments com el del Bloc Llavors

Capella demana als bancs que apliquin la resolució de la UE sobre l'IRPH en favor dels clients

La Generalitat creu que el míting de Perpinyà dona força a l'independentisme en el diàleg amb el Govern central

zentauroepp41472156 graf212  madrid  04 01 2018   la diputada de erc  ester cape180104110152

zentauroepp41472156 graf212 madrid 04 01 2018 la diputada de erc ester cape180104110152 / J J Guillen

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal

El Govern ha anunciat avui que, en relació amb el desnonament d’aquest dimarts a diverses famílies en l’anomenat Bloc Llavors de Barcelona procedirà a un canvi legal per fer impossible que judicialment es permetin aquest tipus de decisions. La Generalitat ha al·legat que els Mossos han actuat per fer possible l’expulsió de les famílies perquè actuaven com a «policia judicial».

La consellera de Justícia, Ester Capella, ha anunciat que la Generalitat al·legarà, en una reforma legal, que aquest tipus de desnonaments afecten al «dret substantiu», és a dir, el mateix contracte d’arrendament. «Millorarem l’article que ha servit perquè un acord de govern de l’Audiència Provincial de Barcelona digui que afecta a norma processal, farem una modificació que afavoreixi la possibilitat que no hi hagi excusa possible per a les suspensions de desnonaments que es produeixen diàriament», ha descrit la titular de Justícia. El Govern, a través dels grups parlamentaris independentistes al Congrés, instarà el Govern central a modificar la norma processal general. El Govern ha lamentat la «lectura restrictiva» dels jutges en casos com el d’aquest dimarts a l’immoble del carrer Lleida de Barcelona. Sobre l’actuació dels Mossos, ha apuntat que «ja ho valoraran els tècnics d’Interior si hi ha proporcionalitat o no».

Exigència als bancs

D’altra banda, Capella ha instat als bancs, arran de la decisió de la justícia europea, a substituir les clàusules IRPH per l’índex euríbor i, per tant, evitar que els ciutadans hagin d’anar als tribunals perquè se’ls resolgui aquesta situació». Capella ha recordat a les entitats financeres que no es pot utilitzar la justícia «de manera malintencionada» per evitar prendre les mesures que el TJUE reclama.

Evitant la polèmica amb ERC

Notícies relacionades

Budó ha eludit la polèmica «reforça». La consellera Capella ha al·legat, que «no és per cap altra cosa que l’aplicació estricta de la llei orgànica penitenciària, i el reglament penitenciari i cap convicció de cap funcionari o conseller canviarà una sentència duríssima, és el Suprem qui els ha condemnat».

La sortida de Junqueras

La titular de Justícia, d’altra banda, ha defensat l’aplicació de la llei en la decisió de permetre la sortida dels presos independentistes durant diverses hores a la setmana per a diferents funcions i tasques en virtut de l’article 100.2 de la llei penintenciària. «Hem fet bé les coses, amb pas ferm i segur», ha assegurat. «No permetré que ningú qüestioni la tasca dels funcionaris públics a les presons», ha etzibat.