El 'moment PSC'

Iceta, Montilla i De Madre reivindiquen la història i la fortalesa de la formació en la presentació d'un llibre de Josep Maria Sala sobre el socialisme català

«Hem tingut enterradors interns i externs i som aquí», sentencia l'autor

zentauroepp52597526 montilla iceta sala200302192909

zentauroepp52597526 montilla iceta sala200302192909 / Alvaro Monge

1
Es llegeix en minuts
Roger Pascual
Roger Pascual

Periodista

Especialista en futbol, bàsquet, handbol

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La presentació del llibre de Josep Maria Sala ‘Moments del socialisme català’ ha servit al PSC per fer la vista enrere. La seu dels socialistes s’ha omplert en l’acte organitzat per la Fundació Rafael Campalans en el qual l’autor, Miquel Iceta, Jose Montilla i Manuela de Madre han reivindicat la fortalesa d’un partit que, com han recordat, segueix dempeus malgrat que l’han volgut donar per mort diverses vegades.

«El PSC és el partit al qual més esqueles se li han fet, però hem tingut les sort de tenir pilars molt sòlids», ha apuntat Iceta, enaltint la seva capacitat de resistència. «¿Per què ha resistit tant? Gràcies als seus valors, història i dirigents», ha assenyalat l’actual líder, que firma el pròleg del llibre.

«Hem tingut enterradors interns i externs i som aquí», ha sentenciat Sala. «La majoria de partits que van començar amb nosaltres s’han transmutat o desaparegut. El PSC segueix aquí al costat d’ERC. Per això disputarem l’hegemonia perquè representem les dues ànimes del país», ha vaticinat l’autor, convençut que ha arribat el moment que Iceta sigui president de la Generalitat. 

L’exsecretari d’Organització del partit ha apuntat alguns dels records de quatre dècades de militància en els quals s’endinsa en el seu llibre, en el qual inclou també com va viure el ‘cas Filesa’, pel qual va passar un mes a la presó de Can Brians després de ser condemnat a dos anys per associació il·lícita i un per falsedat documental (aquest últim delicte anul·lat posteriorment). 

Notícies relacionades

«Sala sempre ha estat aquí, de manera més discreta o més visible, al servei del PSC. Per això té tant interès aquest llibre», ha valorat Montilla, que ha reflexionat que els partits no són «esglésies basades en lideratges messiànics». Com l’expresident ha explicat, Sala continua sense haver perdut el seu poder de convocatòria, com ha demostrat l’auditori ple en el qual hi havia des de la presidenta de la Diputació i del PSC, Núria Marín, a històrics com l’exdiputat Joan Ferran o expresident del PSC Isidre Molas.

De Madre ha despertat rialles entre la concurrència a l’evocar la «cita» que Sala li va proposar fa 33 anys en un sofà fosc de pell sintètica al carrer de Nicaragua per proposar-li ser alcaldessa colomenca. Evocant l’altra passió de Sala, la jardineria, ha defensat que «el PSC representa la millor fotosíntesi de la societat catalana».