06 d’abr 2020

Anar al contingut

AUDIÈNCIA NACIONAL

Holanda localitza comptes vinculats als Pujol amb 26 milions el 2015

Els Països Baixos responen al jutge amb informació sobre dues societats relacionades amb Oleguer Pujol

El jutge mira d'esbrinar la destinació de 90 milions per venda de dos immobles per l'espanyola Longshore SL

El Periódico

Holanda localitza comptes vinculats als Pujol amb 26 milions el 2015

JOSE LUIS ROCA

Les autoritats dels Països Baixos han remès un informe al jutge de l’Audiència Nacional José de la Mata, instructor del ‘cas Pujol’en què detallen que dos comptes d’empreses vinculades a Oleguer Pujol Ferrusola, el fill menor de l’expresident català Jordi Pujol, van acumular l’any 2015 una mica més de 26 milions d’euros.

En l’informe, al qual ha tingut accés Europa Press i que respon a una comissió rogatòria del titular del Jutjat Central d’Instrucció número 5, s’adjunten els extractes bancaris dels actius que, a 31 de desembre d’aquell any, tenien els dos comptes, els quals estan associats a les empreses Anline Services BV i Dotricia BV.

Sobre la primera, el magistrat instructor sospita que darrere seu hi ha Oleguer Pujol i el seu soci Luis Iglesias (gendre d’Eduardo Zaplana), tots dos investigats en la causa sobre l’origen de la fortuna de la família Pujol. Aquesta societat, al seu torn, té una participació a Dotricia d’entre l’11 i el 15%.

L’informe remès per les autoritats dels Països Baixos (redactat en neerlandès i que el magistrat ha ordenat traduir) indica que el compte de Dotricia tenia a finals del 2015 21.840.068 euros i que els diners en el compte d’Anline Services ascendien a 4.162.727 euros. La suma dona com a resultat 26.002.795 euros.

El jutge que investiga el patrimoni a Andorra dels Pujol va sol·licitar a les autoritats holandeses els moviments dels comptes bancaris vinculats a les dues empreses així com els seus estats financers entre l’1 de gener i el 31 de desembre del 2015.

A la recerca de 90 milions

Aquesta part del ‘cas Pujol’ se centra a localitzar el destí de més de 90 milions d’euros, obtinguts de la venda de dos immobles per part de l’empresa espanyola Longshore SL, que van sortir d’Espanya a principis del 2015 amb destinació a Dotricia, societat que, segons la interlocutòria en la qual va sol·licitar la informació bancària, és una ‘joint venture’ «rere la qual s’amaguen els compradors finals».

Aquests compradors són dues parts diferents, apunta l’instructor: d’una banda, Anline Services, rere la qual situa Oleguer Pujol i Luis Iglesias, i una entitat de Luxemburg, ESS-LUX SARL, darrere la qual es troba, rere altres diverses intermèdies, el fons de pensions canadenc PSP (Canadà), que té un percentatge de participació a Dotricia d’entre el 85 i el 89%. El magistrat encara està pendent de rebre la informació que ha sol·licitat a Luxemburg.