Els encàrrecs de Feijóo a Casado: moderació, sortir de la trinxera i pactar amb el PSOE

El president de la Xunta utilitza els seus èxits a Galícia per explicar la seva manera d'entendre la política

Els dos dirigents es reuneixen de manera improvisada durant 35 minuts després del cessament fulminant d'Alonso

zentauroepp52475061 feijoo casado200225105636 / JOSE LUIS ROCA

zentauroepp52475061 feijoo casado200225105636
zentauroepp52474290 feijoo casado200225092341

/

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Tots en el partit el van mirar quan Mariano Rajoy va fer el pas enrere. Alberto Núñez Feijóo estava cridat a assumir les regnes del PP després de la moció de censura, però no ho va voler. Fos perquè es temia competència (Soraya Sáenz de Santamaría, María Dolores de Cospedal, Pablo Casado...) o perquè no va voler trencar el compromís amb els gallecs, que és l’argument que va esgrimir aquella tarda del 18 de juny del 2018, el cas és que va seguir a la Xunta, i hi vol continuar amb majoria absoluta a partir de les eleccions del 5 d’abril. 

Però Feijóo continua sent per a molts dirigents del partit un líder de futur... del PP nacional. I per això escolten amb atenció, entre línies, el que diu i el que no diu. I aquest matí de dimarts, menys de 48 hores després que Casado fulminés Alfonso Alonso com a candidat a ‘lehendakari’, ha estat a Madrid en un d’aquests esmorzars informatius en què es passa llista. Hi eren tots els membres de la cúpula actual i molts diputats que, en privat, admeten que és un referent del «PP de sempre», no d’aquest que es deixa influir per Vox. També ambaixadors, empresaris, directors de comunicació de les empreses de l’Ibex i fins i tot una experta en ‘coaching’ «de presentadors de televisió» que el lloa per la «credibilitat que transmet». 

El líder de la Xunta ha deixat diversos consells a Madrid. Amb l’excusa que el «PP de Galícia» acumula lustres de grans èxits electorals, ha explicat la seva manera de fer política. Casado era a primera fila. Tres idees força: s’ha de sortir de la política de blocs (el PP ha pactat amb Vox i Cs en diverses comunitats i alguns dirigents populars parlen del Govern central com de l’«enemic»), no quedar-se fora de «les grans tasques d’Estat» (el PSOE vol pactar el finançament autonòmic, el model de pensions, el Consell General del Poder Judicial i molts altres òrgans constitucionals, però Casado no està per la feina) i defensar la «moderació». «És la moderació, és l’entesa, és la trobada», ha destacat com a valors en alça que haurien de tenir tots els partits. «Lamentablement no és el present, però estic segur que serà el futur perquè per aquest camí no es pot seguir gaire temps tret que els polítics d’avui ja no estimem el nostre país», ha subratllat. 

Segons Feijóo, el PP no pot ser un partit de «clausura», de trinxera, sinó «un lloc de trobada». «El PP d’Espanya mai ho ha sigut i per això manifesto el meu orgull per pertànyer en aquest partit», ha dit. Alonso deia aquests mesos enrere que Casado estava fent un PP «petitó» pel seu discurs dretanitzador. «En aquest camí de moderació, d’entesa i de trobada sempre em trobaran. Contra l’extremisme, la confrontació i l’embolic permanent sempre, sempre, sempre em rebel·laré», ha conclòs. 

Ja ho va fer després de la caiguda de 66 escons de les eleccions general d’abril, després que Casado extremés el seu discurs i arribés a obrir a Vox les portes de la Moncloa. L’últim dia de campanya va arribar a dir que no tindria problemes de tenir ministres del partit d’ultradreta.

Vox no té cap escó al Parlament gallec i Feijóo espera que continuï així. El cap de la Xunta és dels pocs que ha anomenat, en nombroses ocasions, Vox com un partit d’«ultradreta». 

Reunió a soles durant 35 minuts

Després de la conferència, Casado ha volgut parlar amb Feijóo en la intimitat. Han estat reunits 35 minuts en una sala adjacent. Les seves assessores esperaven fora. L’hora se’ls tirava a sobre. Han entrat en diverses ocasions per recordar-los a tots dos les cites pendents, però han sigut convidades a tornar a sortir. Tenien coses de què parlar i era el dia per fer-ho. El cessament del moderat Alonso ha reobert una ferida la profunditat de la qual és encara difícil de saber.

El 5 d’abril serà un examen per a tots dos. A Galícia, Feijóo, com a pal de paller, vol revalidar la majoria absoluta. Per refermar-se i, després, ja veurà. Sap que hi ha dirigents del partit inquiets pel nou rumb que està donant al partit la nova cúpula de Casado i que el miren buscant un revulsiu. És una batalla amb sordina, ara per ara.

Notícies relacionades

A Euskadi, el líder dels conservadors desitja que el dur Carlos Iturgaiz, l’elegit per agafar les regnes de la coalició PP+Cs, aconsegueixi un bon resultat perquè l’aposta d’última hora de Génova no es vegi com un greu error de la direcció. 

Fonts de la cúpula de Casado assenyalen que són conscients que hi ha «dirigents de segona» que estan fent «campanya en favor de Feijóo i contra Casado». «L’estan intentant animar a fer no sé què, però no té sentit. Feijóo ho sap. Nosaltres parlem molt amb ell. Hem de remar tots perquè el 5 d’abril el PP torni a guanyar a Galícia», asseguren aquestes fonts.