TROBADA A BCN

Intel·lectuals criden a reagrupar el catalanisme

Un grup d'independents reuneix Lliga Democràtica, El País de Demà, Units per Avançar i Lliures per explorar una aliança

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Intel·lectuals, empresaris, juristes i economistes van celebrar aquest dilluns una trobada en la qual van fer una crida a la reagrupació del catalanisme no independentista per forjar una «única opció electoral» de centre. 

En un acte celebrat al Cercle d’Economia de Barcelona, un dels impulsors del manifest Crida a la societat catalana, Josep Miró i Ardèvol, va diagnosticar les fortaleses de l’independentisme i va reclamar confrontar-lo amb un relat que blindi l’autogovern i que «recuperi la dignitat de les nostres institucions i «la unitat d’un sol poble». «Necessitem un catalanisme fort, de penetració social, que sigui creïble com a forma de govern i capaç d’intervenir en la política espanyola», va apuntar davant d’unes 150 persones. 

Els promotors van desdenyar que aquesta reunió d’independents es converteixi en un partit polític, però entre el públic hi havia diversos membres de Lliga Democràtica, Lliures, Units per Avançar, El País de Demà i el PSC.

De fet, va demanar la paraula Montserrat Nebrera, membre de Lliures, i va afirmar que amb aquestes trobades «no n’hi ha prou» perquè hi ha unes eleccions catalanes a la cantonada. «El que vol el catalanisme polític és donar una alternativa d’obediència catalana que tingui participació al Govern però que sigui pròpia de Catalunya, definint la identitat catalana», va apuntar, referint-se a la Lliga tot i que sense esmentar-la. «Hem de dir una cosa clara: que cal abandonar l’ambigüitat, que no hi ha ambigüitat, que pot venir de qualsevol lloc, però que anem a l’una en la lleialtat institucional. Si no compartim aquesta idea, ningú ens creurà», va reblar.

Una altra de les intervencions va assenyalar que Units per Avançar s’ha de separar del PSC «i sumar» amb la resta de formacions que s’estan unificant. «Cal presentar-nos units a les eleccions, posar-nos d’acord», va defensar.

Notícies relacionades

«La recuperació de l’estabilitat i el bon govern a Catalunya i Espanya exigeix la creació d’una opció electoral àmplia i forta, afirmada en el catalanisme, que actuï en el marc de la Constitució dins de la política general espanyola i que consideri que la prioritat és abordar des de l’autogovern els problemes i els desafiaments que ens afecten», assenyala el text, i afegeix que «la pauta d’acció hauria de ser la llei com a marc, la política com a tasca i la paraula com a instrument».

Entre els signants del manifest consta l’expresident del Cercle d’Economia, Carlos Cuatrecasas; l’economista i exdirector general de l’entitat, Jordi Alberich; l’exmagistrat del Tribunal Constitucional i exdegà del Col·legi d’Advocats, Eugeni Gay; l’exdirector de Catalunya Ràdio i exmembre d’Unió, Fèlix Riera; i l’exsecretari d’Estat d’Economia, Alfredo Pastor; entre d’altres.