LA CITA BILATERAL

Sánchez refreda la cita fins que s'aclareixi el futur de Torra

El cap de l'Executiu es reunirà «amb qui sigui president», però no garanteix quan

La Moncloa veu amb inquietud un avanç electoral a Catalunya que allunyi ERC a Madrid

zentauroepp51988272 200127113603

zentauroepp51988272 200127113603

2
Es llegeix en minuts
Iolanda Mármol

La Moncloa mira amb inquietud al Parlament, conscient que les convulsions polítiques que es produeixin a Catalunya durant aquest primer semestre poden deixar tremolant el Govern a Madrid. L’Executiu necessita aprovar els Pressupostos amb els recolzaments d’ERC i preveu fer-ho al juny, però sap bé que un avançament de les eleccions a la Generalitat allunyaria els republicans d’un suport que és vital per a la pervivència de la legislatura. Amb aquest mar de fons, el clima de tensió viscut aquest dilluns a la Cambra catalana per la retirada de l’escó a Quim Torra ha deixat l’equip de Pedro Sánchez expectant, però, abans que res, determinat a avançar amb tota la prudència per «afinar» la decisió i no tornar a morir en les arenes movedisses de la política catalana.

Ara per ara no s’ha cancel·lat la cita prevista amb el líder neoconvergent, però tampoc es dona per fet que sigui ell qui s’assegui a l’altre costat de la taula en aquesta trobada. O dit d’una altra manera: el futur és tan incert que el cap de l’Executiu es reunirà «amb qui sigui president de la Generalitat en aquell moment».  El Govern central entén que és el Parlament el responsable de decidir qui ostenta aquest càrrec i mira de no ficar-s’hi, però l’escalada de tensió viscuda aquest dilluns no aplana precisament la trobada. De fet, la refreda. Tot i que la intenció era que la cita se celebrés a primers de febrer a Barcelona, els socialistes reconeixen que ja no poden garantir que sigui en aquells dies i admeten que hi haurà «ajustaments» en l’agenda

«El senyor Torra continuarà sent o no president de la Generalitat en funció del que decideixi el Parlament. Això significa que quan arribi el moment, que encara no estava fixada la data, el president del Govern central es reunirà amb qui sigui en aquell moment president de la Generalitat, amb qui el Parlament hagi determinat. Avui és un moment previ a aquesta aquesta reunió, que tindrà lloc i l’interlocutor serà Torra o una altra persona en el cas que el Parlament decideixi que no continua sent el president de la Generalitat», ha driblat la presidenta del PSOE, Cristina Narbona, per no comprometre una decisió i haver de variar-la. 

Notícies relacionades

«Entenem que el que passi avui ens donarà més informació perquè el president adapti la seva agenda a canvis que es puguin donar, però la voluntat era les primeres dates de febrer per mantenir amb alguns dies de desfasament la posada en marxa de la taula de negociació. Estem a l’espera de veure com se substancia la decisió. No li puc assegurar que sigui la primera setmana de febrer, però aquesta era la voluntat», ha reconegut.

En la roda de premsa posterior a la primera reunió de l’Executiva després de la formació de Govern, Narbona ha anunciat que el pròxim comitè federal del PSOE se celebrarà el 15 de febrer i que el Congrés del partit serà el 2021.