EN VISTA DEL CORONAVIRUS

Salvador Illa: «Estem preparats per abordar qualsevol situació»

El Ministre transmet un missatge de tranquil·litat després que s'hagin descartat els primers casos de coronavirus a Espanya

El titular de Sanitat es mostra partidari d'endurir la llei antitabac i opina que tindrà recolzaments per aprovar l'eutanàsia

ministro de sanidad illa / periodico

4
Es llegeix en minuts
Patricia Martín / Gemma Robles

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, no ha tingut ni 100 dies de treva. Al cap de pocs dies de prendre possessió, ha hagut de pilotar les primeres mesures destinades a afrontar l’amenaça del coronavirus procedent de la Xina. Potser per això, a les prestatgeries i a la taula del seu despatx, on rep EL PERIÓDICO, encara no ha tingut temps de col·locar els seus records personals. Afortunadament, els primers casos han resultat negatius.

¿Quines són les seves prioritats al capdavant del Ministeri de Sanitat?

La primera prioritat és l’ampliació i la recuperació de drets, en quatre àmbits. El primer, la universalitat del sistema de salut, que té un prestigi altíssim. El segon té a veure amb la reducció progressiva dels copagaments, que afecten la igualtat en els tractaments. El tercer fa referència a l’ampliació de l’atenció bucodental. I sota aquest paraigua també podríem esmentar la llei que regula l’eutanàsia, que és un compromís ferm del Govern de coalició, i que el PSOE ja ha registrat al Congrés.

¿I quina d’aquestes iniciatives serà la primera que porti al Consell de Ministres?

La recuperació i blindatge de la universalitat del sistema, perquè totes les persones que siguin a Espanya tinguin dret a l’assistència sanitària. No obstant, detallaré els compromisos exactes i la cronologia quan comparegui al Congrés i al Senat.

A causa del nivell de crispació política, ¿creu que el PSOE i Podem tindran prou recolzaments per aprovar la llei de l’eutanàsia?

N’estic segur. Tots els estudis d’opinió reflecteixen un recolzament amplíssim i molt transversal a la mesura, que suposa reconèixer el dret a morir amb dignitat i amb les degudes garanties sanitàries i mèdiques. Totes les forces polítiques s’hauran de posicionar, però crec que hi haurà un consens ampli.

«Totes les forces polítiques s’hauran de posicionar, però crec que hi haurà un consens ampli sobre l’eutanàsia»

¿És necessari que es complementi amb una llei de cures pal·liatives, com la que es va quedar a punt de veure la llum?

Està bé i és adequat. Els dos enfocaments coincideixen en el camp d’ampliació de drets i treballarem en aquesta direcció.

El repte mundial més important passa en aquests moments per la contenció del coronavirus. ¿Quin risc hi ha per a la salut a Espanya?

El primer que vull fer és traslladar un missatge de tranquil·litat i confiança perquè he pogut constatar en aquest breu temps la professionalitat dels equips al capdavant del Ministeri i del conjunt del sistema. Espanya ja ha afrontat situacions d’aquest tipus amb el SARS i MERS, que eren altres tipus de coronavirus, en què es va demostrar la solvència del sistema i l’alt nivell dels professionals. En vista de la situació actual, hem adoptat diverses decisions: hi ha un comitè de seguiment i el centre d’alertes i emergències està en contacte permanent amb l’OMS i amb les CCAA i actualitza diàriament la informació; que es publica a la web. A més s’ha validat un protocol d’actuació que contempla quines mesures de diagnòstic permeten detectar un cas i com cal actuar si es detectés. També vull anunciar que la setmana que ve reunirem les societats científiques per compartir la informació i les nostres actuacions. Quant al risc, és moderat però estem preparats per abordar qualsevol situació. I lògicament seguirem com l’OMS avalua la situació.

«S’ha de recordar que el tabac continua sent la causa de mort evitable més important»

¿És partidari d’endurir la llei del tabac perquè no es pugui fumar a cotxes, estadis i terrasses? ¿I vaporejar, es podrà?

Estem treballant en l’ampliació i revisió d’aquesta llei en dos sentits. En l’àmbit de les noves maneres de fumar, el vaporeig, la pipa d’aigua, etc., i en l’àmbit de nous espais lliures de fum, alguns dels quals són els que vostè ha esmentat. Jo crec que és procedent prendre algunes mesures, però no vull anticipar-ne cap perquè primer cal escoltar els professionals. Però s’ha de recordar que segons l’OMS el tabac continua sent la causa de mort evitable més important i a Espanya moren més de 50.000 persones a l’any, per la qual cosa no és bo relaxar-se en el combat contra el tabaquisme. Ja m’he trobat unes feines en marxa que continuarem.

Un altre dels projectes iniciats és el pla per potenciar l’atenció primària i augmentar les plantilles. ¿Preveu recuperar-lo? ¿Hi haurà prou pressupost?

La meva intenció és desenvolupar el marc estratègic de l’Atenció Primària, que contempla 23 objectius i 100 mesures. És veritat que en la recessió hi va haver uns ajustaments excessius que pretenem reparar. En l’acord de coalició preveiem un increment de la despesa en sanitat del 5% al 7% del PIB el 2023. Aquí vull ressaltar a més el compromís dels professionals, que han demostrat la seva implicació i la seva vocació, en anys de recursos més escassos.

«L’acord de coalició preveu un increment de la despesa en sanitat del 5% al 7% del PIB»

També va ser nou, per part del Govern anterior, la intenció de frenar les pseudoteràpies. ¿Què opina de l’acupuntura o el reiki? ¿Es trauran dels centres sanitaris?

Des del Ministeri de Sanitat ens hem de basar en l’evidència científica. Hem de donar les millors teràpies i medicaments, però basats en l’evidència. A partir d’aquí correspondrà als professionals avaluar altres coses i la tasca del Ministeri és proporcionar aquesta informació a la ciutadania. En alguns casos s’hauran de prendre mesures de restricció, però això correspondrà a les avaluacions.

Notícies relacionades

Un altre dels plans que es van quedar encallats va ser el destinat a evitar els suïcidis. ¿Quines mesures hi prendran? 

El conjunt de problemes relacionats amb la salut mental el concebo com una prioritat important; perquè les dades que tenim és que el nombre de suïcidis és més elevat que el dels morts en accidents de circulació. Estudiarem el problema amb els professionals.