juan carlos campo

Justícia: la figura penal de la sedició és «pròpia del segle XIX, quan s'atacava amb tancs»

El ministre també ataca el cas de la rebel·lió i demana reformar el Codi Penal «sense espantar-se»

undefined51694749 l andal s juan carlos campo  nou ministre de just cia espany200113001840

undefined51694749 l andal s juan carlos campo nou ministre de just cia espany200113001840 / Ministeri de Justicia

1
Es llegeix en minuts
Europa Press

El ministre de Justícia, Juan Carlos Campo, ha assenyalat aquest dijous que cal reformar «sense espantar-se el Codi Penal», i en concret s’ha referit a les figures penals de la sedició i la rebel·lió per afirmar que «són més pròpies d’atacs a la sobirania al segle XIX» quan es pensava en atacs «amb tancs al carrer». [Directe: últimes notícies sobre política].

Durant la seva intervenció en la V Trobada de l’Associació de Professionals de Compliment Normatiu, Campo ha citat expressament «el problema català» i ha remarcat la necessitat de «repassar» aquests tipus penals, perquè avui la sobirania del país és atacada «d’altres maneres» i això fa necessari «un detall» del Codi Penal que doni una resposta proporcional a aquestes actuacions.

«És l’obligació del governant donar respostes a diferents situacions que es generen», ha indicat després d’afirmar que qualsevol reforma del Codi Penal «respon a la necessitat de compassar tipus penals amb realitats socials».

En aquest sentit, el ministre de Justícia ha opinat que si bé alguns pensen que la norma penal de 1995 ja acumula massa reformes, a ell el que el preocupa realment són «els buits, les llacunes i les impunitats». Per aquesta raó, ha indicat que mentre no es perdi l’essència de «la Constitució en negatiu» s’ha de continuar reformant el codi perquè l’Estat es doti d’un millor sistema.

«Cal no espantar-se»

Notícies relacionades

«És necessari atendre i no espantar-se per les reformes del Codi Penal en tots els àmbits», ha continuat, assenyalant per exemple la necessitat d’adequar tipus penals en el context de la llibertat sexual després que s’hagin donat sentències «que han obert en canal la societat».

Per Campo, les noves realitats han de determinar canvis en l’àmbit jurídic i penal, per la qual cosa el legislador ha d’estar atent a aquestes demandes socials i no espantar-se a l’hora d’abordar noves realitats. A més, ha afegit que el debat s’obrirà al lloc «idoni», el Congrés dels Diputats.