Abascal presenta al Congrés una proposició de llei per il·legalitzar ERC i JxCat

Els d'extrema dreta volen prohibir els partits que «pretenguin destruir Espanya» i «la convivència»

Plantegen que les formacions recullin obligatòriament als seus estatuts l'acatament a la Constitució

undefined51832201 graf4651  madrid  20 01 2020   el presidente de vox  santiag200120133409

undefined51832201 graf4651 madrid 20 01 2020 el presidente de vox santiag200120133409 / Emilio Naranjo

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Durant les últimes dues campanyes electorals, el líder de VoxSantiago Abascal, ha anat arrossegant l’amenaça de proposar una reforma de la Llei Orgànica de Partits Polítics per aconseguir la il·legalització de les formacions independentistes. Finalment, aquest dilluns, els d’extrema dreta han presentat al Congrés dels Diputats una proposició de llei per prohibir a «aquells partits que pretenguin destruir Espanya». 

Abascal, en una roda de premsa a la Cambra baixa, ha defensat que «s’estableixin uns límits clars perquè els partits siguin eines de representació política i una expressió del pluralisme polítics, però que no siguin en cap cas un perill per a la unitat i convivència dels espanyols». Així, ha anunciat que promouran l’obligatorietat que totes les formacions recullin als seus estatuts «l’acatament de la Constitució espanyola». 

Notícies relacionades

El mateix líder de Vox ha reconegut que el principal objectiu és aconseguir la il·legalització d’Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) i de Junts per Catalunya per haver «atemptat directament i de manera constant» contra l’Estat i per la seva voluntat de «trencar Espanya i l’ordre constitucional». No obstant, ha assegurat que aquesta mesura també es podria aplicar amb el Bloc Nacionalista Gallec (BNG) i el Partit Nacionalista Basc (PNB). 

Defensa de la seva constitucionalitat

«Sé que alguns diran que Vox és contrari a algunes de les parts de la Constitució», ha admès Abascal per sortir en defensa de la seva formació al·legant que acaten la Carta Magna i que proposen modificacions d’aquelles parts amb les quals no estan d’acord, sempre «respectant els procediments legals de reforma». «Aquesta és la gran diferència. És pràcticament la mateixa diferència que hi ha entre aquell que li agrada un cotxe i decideix comprar-lo i aquell que li agrada un cotxe i decideix robar-lo», ha sentenciat.