ELS INICIS DE TRAPERO

El primer investigador dels Mossos d'Esquadra

De Monteys va ser mà dreta de Trapero quan aquest va aixecar del no res els serveis d'investigació del cos a principis dels noranta

El seu amic el veu incapaç de fingir que obeirà una ordre judicial per després desobeir-la, tal com sosté l'acusació de l'Audiència Nacional

whatsapp-image-2020-01-18-at-095437

whatsapp-image-2020-01-18-at-095437

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Abans que els atemptats del 17-A –en què van morir 16 persones– el convertissin en algú conegut, també abans que ascendís a comissari en cap dels Mossos d’Esquadra el 2013, Josep Lluís Trapero va ser l’encarregat d’aixecar del no-res els serveis d’investigació de la policia catalana. La seva mà dreta sempre va ser Josep de Monteys, que adverteix a l’inici de la conversa amb EL PERIÓDICO que ell sobretot és el seu «amic»

A principis dels noranta, Trapero i De Monteys, destinats a les comissaries de Blanes (Girona) i de Santa Coloma de Farners (Girona), van estrenar la competència d’investigació sense formació ni contactes i amb els arxius d’informació tan buits com la carpeta d’un universitari el primer dia de classe. «No teníem res. Però volíem ser els millors investigadors, sense que importés el que això ens costés personalment», recorda.

Afrontar un repte d’aquella mida va ser possible en gran part gràcies al «caràcter» de Trapero, li reconeix De Monteys: «És el millor cap que he tingut i el gran referent de la investigació dins dels Mossos. Té criteri i valentia per dur a terme el que es proposa. És molt exigent, dels que ho supervisen tot. I previsor. Es passa el dia reflexionant la manera d’anticipar els problemes. Està fet per manar».

De Girona a Barcelona

A mitjans dels anys noranta, a tots dos els va tocar construir els serveis territorials d’investigació de Girona. Quan ja estaven en marxa, els dos van repetir la fórmula amb l’inici de la regió policial metropolitana nord. D’allà, a Barcelona. El desplegament a la capital catalana es va efectuar el 2005 i un any abans Trapero i De Monteys es van instal·lar a la ciutat –De Monteys es quedava sovint a dormir al sofà de casa seva– per preparar el traspàs de poders amb el Cos Nacional de Policia (CNP).

El juny del 2006 van topar amb una assassina en sèrie, Remedios Sánchez, anomenada com la matavelles. En només vint dies va matar tres ancianes. «Va causar una gran alarma social i, després d’identificar-la, vam muntem un dispositiu de més de 200 agents per localitzar-la. Al passar amb cotxe al costat d’un saló de jocs de Barcelona, Trapero i jo, conscients que era ludòpata, vam aparcar per veure si era allà i la vam trobar».

El 2007, Trapero va obrir la Divisió d’Investigació Criminal (DIC) que coordinava totes les àrees del territori català. De Monteys, de nou, va ser el seu segon de bord. El 2009, el cas dels prostíbuls Riviera i Saratoga, va suposar un terratrèmol. La DIC va descobrir i va entregar a la justícia diversos comandaments de la Policia Nacional per corrupció. O el cas Palau, sobre el finançament irregular del partit amb més pes a la Generalitat, Convergència Democràtica de Catalunya (CDC)

Aconseguir que els Mossos es fessin un lloc entre les policies estatals, i que l’estament judicial confiés en el cos català, va ser complicat. «Hi va haver moments molt durs», admet De Monteys. «Allà es notava la seva personalitat, Trapero no és algú a qui hauries de portar a reunions per quedar bé, confiant que es quedarà callat i somriurà. És tot el contrari, sempre diu el que pensa sense que li importi qui tingui davant».

Notícies relacionades

Precisament per això, per De Monteys, Trapero és «incapaç» de fingir que acata una ordre judicial per després «desobeir-la», tal com sosté l’acusació que afronta aquesta setmana a l’Audiència Nacional. És un policia que actua just al revés: «Sense por de dir que no està d’acord en alguna cosa però acatant el que digui un jutge, per a ell la norma està feta per complir-la».

De Monteys, després de 30 anys de servei, ha deixat de ser inspector de la policia catalana per dirigir el cos municipal de Palamós (Girona).