Els exconsellers presos sortiran el 28 de gener per comparèixer al Parlament

Junqueras, Romeva, Bassa, Turull, Rull i Forn seran traslladats a la Cambra catalana per la comissió d'investigació del 155

GRAF9616. MADRID, 01/12/2018.- Imagen capturada de la cuenta oficial de Òmnium Cultural de Twitter de los siete dirigentes independentistas presos en la cárcel de Lledoners (Barcelona), (de izda. a dcha) Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Joaquim Forn, Jordi Cuixart, Josep Rull y Raül Romeva. Los siete dirigentes han exhibido unidad en una fotografía realizada en el interior del centro penitenciario, mientras preparan acciones de protesta que, en algún caso, podrían incluir una huelga de hambre. EFE ***SÓLO USO EDITORIAL***

GRAF9616. MADRID, 01/12/2018.- Imagen capturada de la cuenta oficial de Òmnium Cultural de Twitter de los siete dirigentes independentistas presos en la cárcel de Lledoners (Barcelona), (de izda. a dcha) Jordi Sànchez, Oriol Junqueras, Jordi Turull, Joaquim Forn, Jordi Cuixart, Josep Rull y Raül Romeva. Los siete dirigentes han exhibido unidad en una fotografía realizada en el interior del centro penitenciario, mientras preparan acciones de protesta que, en algún caso, podrían incluir una huelga de hambre. EFE ***SÓLO USO EDITORIAL*** / EFE

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Departament de Justícia traslladarà el 28 de gener al Parlament els exconsellers presos Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn per comparèixer en la comissió d’investigació sobre l’aplicació de l’article 155.

Segons ha informat la conselleria en un comunicat, la Secretària de Mesures Penals de la Generalitat garantirà la presència dels exconsellers al Parlament, ja que és un «deure inexcusable» a l’haver sigut instada per la Cambra catalana. 

Els exconsellers ja van ser citats a principis de l’any passat per assistir a la comissió d’investigació, que el Parlament va impulsar el juliol del 2018 amb els vots favorables de JxCat, ERC, la CUP i Catalunya en Comú per analitzar els efectes de l’aplicació de l’article 155 de la Constitució a Catalunya.

El Parlament va demanar llavors autorització al Suprem perquè permetés als exconsellers comparèixer en la comissió, però l’alt tribunal la va denegar a fi d’evitar «indesitjades interferències» amb el judici del procés, el començament del qual era imminent el gener del 2019.

Un any després, i amb els líders del procés complint a la presó les penes d’entre 9 i 13 anys que els va imposar el Suprem, el Departament de Justícia ha donat llum verda a la compareixença dels exconsellers en comissió parlamentària, per la qual cosa tots ells seran conduïts per la policia a la Cambra catalana a la sessió inicialment fixada per al 28 de gener.

El trasllat des dels centres penitenciaris on estan reclusos els exconsellers –Lledoners, a Sant Joan de Vilatorrada (Barcelona) i Puig de les Basses, a Figueres (Girona)– fins al Parlament es durà a terme de la mateixa manea que les compareixences davant els tribunals, amb conducció i custòdia policial, en aquest cas per part dels Mossos d’Esquadra.

El Departament de Justícia ha autoritzat aquest trasllat instat pel Parlament de la mateixa manera que en el cas de la citació judicial, per la qual cosa no ha requerit l’aval dels jutjats de vigilància penitenciària. El mes de maig passat, ja van ser traslladats al Congrés Oriol Junqueras, Jordi Turull, Josep Rull i Jordi Sànchez, per acreditar-se com a diputats, tot i que posteriorment van ser suspesos com a parlamentaris per estar processats per rebel·lió.

Notícies relacionades

La setmana prèvia a la compareixença dels consellers, intervindran en la comissió d’investigació diversos senadors vinculats a la votació de l’article 155 el 2017, entre ells l’expresident de la Generalitat José Montilla. 

El trasllat al Parlament es durà a terme mentre els exconsellers presos es mantenen en segon grau, règim penitenciari que, no obstant, podria ser flexibilitzat en un futur mitjançant l’aplicació d’articles com el 117 o el 100.2, que permeten sortides diürnes, fins i tot diàriament, per treballar o fer tasques de voluntariat.