El Parlament apuja el sou dels diputats amb l'aval de JxCat, Cs i el PP

Planteja un increment salarial als parlamentaris de l'1,75% que Torrent «no comparteix» perquè ho considera excessiu

zentauroepp51415440 grafcat9019 barcelona 17 12 2019   el presidente de la gener191217195526

zentauroepp51415440 grafcat9019 barcelona 17 12 2019 el presidente de la gener191217195526 / Quique Garcia

1
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’acord sobre els pressupostos del Parlament no solia portar baralla política, però el xoc entre JxCat i ERC s’ha evidenciat fins i tot en aquest tràmit. La Mesa ampliada de la Cambra catalana ha aprovat aquest dimarts l’esbós dels comptes amb els vots a favor de JxCat, Cs i el PP, mentre que ERC, el PSC i la CUP s’han abstingut i els comuns s’hi han pronunciat en contra. 

Els socis de Govern independentistes han votat en sentit diferent a la proposta realitzada pel vicepresident primer del Parlament, Josep Costa (JxCat), l’encarregat d’idear aquests pressupostos amb l’oidora de comptes. Segons fonts parlamentàries, el president de la Cambra catalana, Roger Torrent, va voler incrementar la partida dedicada a celebrar el 40è aniversari de la institució «dels 300.000 als 600.000 euros», que va intentar afegir una partida per a propaganda i difusió institucional i una altra per acollir una cimera de parlaments europeus prevista per a la tardor vinent. 

Al veure les seves peticions desestimades, va decidir no avalar els comptes de Costa amb un ‘sí’. Fonts postconvergents veuen en la maniobra de Torrent una intencionalitat de «desgastar» i de situar-los «al costat de la dreta», quan aquestes veus recorden que aquest esbós ha sigut dissenyat junt amb el secretari de la Conselleria d’Economia, d’ERC. A més, insisteixen que aquests pressupostos s’hauran d’incloure en els de la Generalitat, que estan negociant amb els comuns, i que «al final hi acabaran votant a favor». Abans, el text serà votat a l’hemicicle del Parlament.

Notícies relacionades

L’esbós dels comptes inclou un augment del sou dels diputats d’un 1,75%, segons fonts parlamentàries, el mateix que l’any anterior i un 0,25% menys que la pujada prevista per al personal de la Cambra. Fonts de Presidència han apuntat que Torrent considera «massa alt» aquest increment salarial i, que això, sumat al rebuig de les seves posicions, sustenta la seva abstenció. Tampoc s’han mostrat a favor d’aquest increment els comuns i la CUP perquè no ho consideren prioritari. 

El nou acord contempla dos nous assessors al cap de l’oposició, Carlos Carrizosa, tot i que fonts taronges afirmen que «no són places noves».