NOVA ETAPA POLÍTICA

Cuixart veu necessari parlar amb el PSOE, però Sánchez «encara no ha demostrat res»

El líder d'Òmnium Cultural apressa el sobiranisme a definir «el pròxim objectiu comú»

zentauroepp51702535 05 06 2016 jordi cuixart  presidente de  mnium cultural  pol200112173614

zentauroepp51702535 05 06 2016 jordi cuixart presidente de mnium cultural pol200112173614 / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha advocat per dialogar amb els socialistes per poder avançar en el conflicte entre Catalunya i la resta d’Espanya, però ha avisat que el president del Govern, Pedro Sánchez, «encara no ha demostrat res més enllà de les paraules». En una entrevista d’Europa Press des de la presó de Lledoners, considera que el PSC «també ha de ser part de la solució al conflicte polític» que, segons el seu parer, només tenen una sortida en forma de diàleg i el final de la repressió.

«¿Algú creu que podríem avançar sense dialogar amb el PSC?», ha preguntat Cuixart, que desitja que a la taula de negociació entre el Govern i la Generalitat es pugui parlar de tot. Segons la seva opinió, els socialistes han admès tard que la situació a Catalunya és un conflicte polític, «però benvinguda sigui la rectificació», i ha demanat a les dues parts ser empàtiques i perseverants si volen buscar una solució.

«Estem atents, però Pedro Sánchez encara no ha demostrat res més enllà de les paraules», ha afirmat el president d’Òmnium, i malgrat veure diferents el PSOE actual del PP i Cs, ha recordat que es van alinear amb el 155 i que els socialistes no han derogat la ‘llei mordassa’ ni la reforma laboral, entre altres normes.

Taula «sense renúncies ni vetos»

Per a Cuixart, hi ha d’haver una negociació bilateral entre governs «sense renúncies, sense vetos, basada en el final de la repressió i el reconeixement al dret a l’autodeterminació». També ha advertit que si la taula de negociació es limita al marc constitucional i aborda només qüestions de millora de l’autonomia «no serà útil per a la resolució del conflicte perquè la majoria de la societat catalana vol decidir el seu futur polític a les urnes».

Per això, creu que la taula ha d’afrontar «tot el que ha alimentat el conflicte polític entre Catalunya i l’Estat» i deixar al marge estratègies electorals o de partit.

Sobre Iglesias

Segons Cuixart, Catalunya necessita interlocutors valents que tinguin clar que «la defensa dels valors democràtics està per sobre de la unitat d’Espanya», i ha elogiat també el paper jugat en molts moments pel líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias. «S’ha de reconèixer a Pablo Iglesias la valentia que ha tingut en molts moments, com quan va ser el primer polític estatal en venir a visitar-me a la presó de Soto del Real, també Alberto Garzón», ha explicat.

Notícies relacionades

El president d’Òmnium ha avisat que amb Iglesias ocupant un seient en el Consell de Ministres al capdavant de la vicepresidència segona, Unides Podem haurà de demostrar molta fermesa en el Govern de Sánchez perquè «les temptacions del PSOE seran constants».

Unitat d’acció

Cuixart també ha apressat el sobiranisme a definir el pròxim objectiu comú així com unitat d’acció, i ha demanat deixar enrere «debats superats que només serveixen per a confrontacions estèrils». Sobre si s’ha plantejat formar part d’una candidatura, Cuixart ha afirmat que no, i que va entrar a la presó com a president d’Òmnium i vol sortir amb el mateix càrrec: «Volem deixar clar a l’Estat que cap jutge ni fiscal decidirà qui presideix la nostra entitat».