ESTRATÈGIA DEL LÍDER POPULAR

Casado redefineix la seva estratègia pendent de Vox i Catalunya

El PP debat entre impulsar la crispació o forjar una «alternativa d'Estat»

El líder popular es recolzarà en els governs regionals per fer oposició

El presidente del Partido Popular, Pablo Casado, ofrece una rueda de prensa tras recoger el acta de diputado acompañado de la portavoz del Grupo Popular en el Congreso, Cayetana Álvarez de Toledo (2d); y el secretario general del Grupo Popular, Guillermo Marisca (1d),  en el Congreso de los Diputados, en Madrid (España), a 28 de noviembre de 2019.

El presidente del Partido Popular, Pablo Casado, ofrece una rueda de prensa tras recoger el acta de diputado acompañado de la portavoz del Grupo Popular en el Congreso, Cayetana Álvarez de Toledo (2d); y el secretario general del Grupo Popular, Guillermo Marisca (1d), en el Congreso de los Diputados, en Madrid (España), a 28 de noviembre de 2019. / Eduardo Parra (Europa Press)

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos

Que Pablo Casado té una empresa difícil en la presidència del PP amb un Vox crescut és una cosa que fins i tot els seus enemics li reconeixen. En l’any i mig que acumula com a líder dels conservadors, Casado ha exhibit diverses cares davant del seu electorat i els seus (en ocasions confosos) companys de files: una d’agressiva i contundent abans de les eleccions d’abril; una altra de més moderada i d’«home d’Estat» fins a gairebé els comicis del 10 de novembre; i una altra de catastrofista durant el debat d’investidura. Aquests últims dies ha insistit a remarcar que «es trenca Espanya» i ha acusat Pedro Sánchez de deixar el país en mans de «colpistes» i «terroristes».

Però ahir, el BOE ja va publicar el nomenament de Pedro Sánchez sembla que el PP obre una nova etapa. El líder dels conservadors va concedir una entrevista a la COPE per fixar la seva estratègia i, pel que es va escoltar, no la té clara. Sobretot, perquè van sorprendre les apel·lacions a la «centralitat» i la «moderació» que va fer en aquesta ràdio després que en el debat parlamentari més important de l’any emetés, durant tres dies, missatges apocalíptics sobre el futur de la unitat nacional i l’economia. 

A Génova justifiquen la volatilitat dels missatges: estan pendents de Vox i també de les múltiples derivades de Catalunya després de l’acord d’ERC amb el PSOE i els fronts judicials dels dirigents independentistes, inclòs Quim Torra. «S’haurà d’anar mesurant la resposta que donem, segons el que passi. No es pot dir que no sortirem al carrer ni tampoc podem tensar des del primer dia», afirma un membre de la cúpula. 

Desconcert

El desconcert és palpable entre alguns dirigents consultats per aquest diari. «En el debat ens va demanar que sortíssim al carrer. Ens ho van dir ell i Cayetana [Álvarez de Toledo], i avui Pablo diu a la COPE que vol donar ‘la batalla de les idees’», es va queixar un diputat andalús del PP. Es referia que la portaveu dels conservadors al Congrés va reclamar en diverses entrevistes que els espanyols han de sortir a protestar contra un Executiu que neix amb l’«estigma de la sedició i el delicte».

Un altre diputat amb responsabilitat en el partit es mostra més comprensiu. «S’ha d’entendre el moment emocional que suposa un debat d’investidura», va afirmar per justificar els «excessos verbals» de Casado. El debat, admeten totes les fonts, està viu: impulsar la crispació o forjar «una alternativa d’Estat», «una alternativa seriosa». Varia la fórmula utilitzada per uns o d’altres.

Notícies relacionades

Vox, en canvi, vol atiar el fuet contra Sánchez als carrers des del minut zero. Per això, aquest  diumenge ha convocat protestes davant tots els ajuntaments d’Espanya, unes manifestacions a les quals ni el PP ni Cs donaran suport, perquè, van assegurar ahir en un missatge molt semblant, la seva intenció és «portar el carrer al Parlament». 

Els dirigents del PP tindran opció de debatre aquest assumpte dilluns cara a cara, en la junta directiva nacional que ha convocat Casado. La seva intenció és que els governs autonòmics que gestiona el partit, com el de Madrid, Andalusia, Galícia o Múrcia, facin tasca d’oposició i «frenin» Sánchez. 

El PP i Cs demanen junts que Sánchez expliqui si recolzarà Guaidó 

Els grups del PP i de Cs al Congrés han registrat aquest dimecres una compareixença davant el ple del president del Govern, Pedro Sánchez, perquè expliqui la posició d’Espanya davant dels fets esdevinguts a l’Assemblea Nacional de Veneçuela. Segons especifiquen en un comunicat, els dos grups parlamentaris han sol·licitat que l’acabat d’investir president especifiqui si recolzarà o no Juan Guaidó com a cap «legítim» del Parlament veneçolà. Les dues sol·licituds han sigut registrades arran dels últims fets ocorreguts a Veneçuela, país que ha viscut dues proclamacions de presidents del seu Parlament. D’una banda, la del diputat dissident Luis Parra, i hores més tard la de Juan Guaidó, i en les dues situacions amb forces policials impedint l’entrada a l’Assemblea Nacional veneçolana. Guaidó es va nomenar president interí el gener de l’any passat i uns 60 països així l’hi han reconegut, entre els quals Espanya. -– Europa Press