Calvo justifica el retard de Sánchez a l'hora de formar Govern: «Necessita un temps»

La vicepresidenta deixa entreveure el malestar al PSOE per la rapidesa de Podem a anunciar els seus ministres

Insisteix que la crisi territorial és «herència del PP», que només «ha tirat llenya al foc»

undefined51592998 madrid  05 01 2020 politica  debate investidura   segundo di200108100632

undefined51592998 madrid 05 01 2020 politica debate investidura segundo di200108100632 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra

El PSOE sempre ha insistit que Espanya no podia «esperar», i així va justificar la investidura de Pedro Sánchez en ple Nadal, però ara que ha sigut reelegit, el president del Govern ha decidit agafar-se uns dies i no nomenarà els seus ministres fins la setmana que ve. «Les presses eren òbvies. Fa molts mesos que estem en funcions. La pressa era raonable i justificadíssima. Tampoc és estrany que el president necessiti un temps per acabar de fer els canvis en el seu Govern. Està fent modificacions d’àrees. El president ens demana uns dies», ha dit aquest dimecres, un dia després de la investidura, la vicepresidenta en funcions, Carmen Calvo, a TVE. Calvo ha donat per fet que continuarà a la Moncloa, on compartirà el càrrec de vicepresidenta amb Pablo Iglesias en la part social, i Nadia Calviño, en l’econòmica.

Notícies relacionades

Mentre Sánchez ha decidit agafar-se uns dies per nomenar els seus ministres, tots els membres morats del futur Executiu (quatre ministres més la vicepresidència d’Iglesias) ja es coneixen. Calvo ha deixat entreveure que el contrast ha causat malestar al PSOE. «Les formes són importants», ha assenyalat la vicepresidenta, defensant que fins després de la investidura no s’hauria d’haver anunciat cap nomenament. Tot i així, ha evitat carregar les tintes. Quan li han preguntat si el comportament de Podem ha «molestat», ha optat per no contestar. «Hi ha coses a les quals no es pot donar més transcendència», ha dit, poc abans de remarcar les diferències de pes dins de l’Executiu de coalició que tindran els socialistes i els morats. «L’asimetria en escons fa molt fàcils les coses. Estem parlant d’un partit amb 35 escons i un altre amb 120», ha explicat.

Catalunya i els Pressupostos

La vicepresidenta, finalment, ha tornat a culpar el PP de la situació a Catalunya. «Ens agradaria que la resta de partits ajudessin. També les dretes, que són les que ens han conduït a aquesta situació tan desesperant. És una herència del PP. El PP se n’ha desentès i ha afegit llenya al foc. I Cs ha tirat tanta llenya que s’ha cremat», ha assenyalat. Segons Calvo, les relacions amb ERC, l’abstenció del qual ha sigut indispensable perquè Pedro Sánchez fos reelegit, estaran presidides per «la valentia i la sinceritat». En aquest sentit, ha anticipat que els republicans recolzaran els nous Pressupostos, un gest que permetria que aquesta incerta legislatura durés, com a mínim, dos anys.