Ada Colau defensa l'indult per als presos independentistes

L'alcaldessa de Barcelona creu que és la via «més realista, ràpida i efectiva» i perquè «des de la presó, no hi ha diàleg»

zentauroepp51627608 el polit logo y cofundador de podemos  juan carlos monedero 200107105959

zentauroepp51627608 el polit logo y cofundador de podemos juan carlos monedero 200107105959 / Eduardo Parra

2
Es llegeix en minuts
Roger Pascual / Toni Sust / Xabi Barrena

Una vegada desembussada la investidura, un dels primers elements que hi ha sobre la taula és què fer amb els polítics condemnats. Els comuns han deixat clar en moltes ocasions que mentre siguin entre reixes no se solucionarà la qüestió catalana. Una cosa en què ha tornat a insistir Ada Colau hores abans de l’elecció de Pedro Sánchez

L’alcaldessa  de Barcelona defensa la concessió d’un indult per als presos independentistes perquè creu que és la via «més realista, ràpida i efectiva» i perquè «des de la presó no hi ha diàleg». En declaracions a l’emissora RAC-1, Colau ha afirmat que «per desjudicialitzar el conflicte el que es necessita és interlocució política i això no es pot fer dins de la presó, per tant, s’ha d’abordar la sortida dels presos». 

Unes paraules que anaven en la línia de les expressades en la vigília per Jaume Asens. «Quan es constitueixi el Govern caldrà abordar l’indult», va sentenciar el líder dels comuns en el Congrés va sentenciar en una entrevista a ‘El Crític’.

Tot just conèixer-se la sentència, Pablo Iglesias ja va posar sobre la taula els indults, preguntant-se per què el PSOE els descartava ara quan aquesta mesura de gràcia havia servit per excarcerar «terroristes» com José Barrionuevo i Rafael Vera, condemnats pel GAL, o un dels capitostos del 23-F, Alfonso Armada. Tant els comuns com Podem veuen més factible l’opció de l’indult que la de l’amnistia, camí sobre el que dubten que pugui tenir recorregut. La tercera via, que En Comú Podem va defensar tant en la campanya d’abril com en la de novembre, passa per modificar els delictes de rebel·lió i sedició, amb un redactat més clar que eviti interpretacions com les que han servit per encausar els líders independentistes. 

L’indult és una fórmula que ERC ha rebutjat sempre fins ara. Fonts republicanes expliquen que no s’ha parlat d’indults en les negociacions per a la investidura i que, en el dia d’avui, només es contempla la via del segon grau penitenciari perquè els presos puguin començar a sortir al carrer. 

Notícies relacionades

Erkoreka creu que és una «sortida interessant»

El portaveu del Govern basc, Josu Erkoreka, ha coincidit amb Colau que l’indult als presos independentistes catalans podria ser una «sortida interessant». Erkoreka ha respost d’aquesta manera a preguntes dels periodistes sobre la defensa per part de l’alcaldessa de Barcelona d’aquests indults, tot i que ha deixat clar que es tracta d’una opinió personal amb què no vol comprometre el Govern autonòmic.