NOTA OFICIAL

El Parlament Europeu reconeix Junqueras malgrat l'acord de la Junta Electoral

L'eurocambra convoca a prendre possessió Puigdemont, Comín i Junqueras

20200106 468095 eurocamarae 1 1-1 / periodico

1
Es llegeix en minuts

El Parlament Europeu ha convocat Carles Puigdemont, Toni Comín i Oriol Junqueras a prendre possessió com a eurodiputats el 13 de gener, coincidint amb el primer ple després de les vacances de Nadal.

L’eurocambra els cita a recollir les actes com a eurodiputats amb data el 2 de juliol, quan van ser nomenats la resta de parlamentaris europeus d’aquesta legislatura. 

La decisió del Parlament Europeu qüestiona així el dictamen de la Junta Electoral Central (JEC), que negava a Junqueras la possibilitat d’anar a la cambra per considerar-lo «inelegible» ja que havia sigut condemnat pel Tribunal Suprem per la convocatòria del referèndum il·legal de l’1 d’octubre del 2017.

La Comissió Europea havia preferit aquest dilluns no comentar la decisió de la JEC de negar la credencial d’eurodiputat al president d’Esquerra Republicana (ERC) després de la sentència de la Justícia comunitària i ha assenyalat que el procés està «en marxa» i depèn ara tant del Tribunal Suprem com del Parlament Europeu.

El portaveu de Justícia de l’Executiu comunitari, Christian Wigand, reiterava així la posició que Brussel·les ja va expressar el mateix dia 19 de desembre, quan el Tribunal de Justícia de la UE (TUE) es va pronunciar sobre l’abast de la immunitat del líder independentista condemnat pel procés.

«Correspon ara al Tribunal Suprem i al Parlament Europeu analitzar les conseqüències de la sentència. Entenem que això està en marxa ara, per la qual cosa no comentem els detalls d’aquest procés. Sobre la posició adoptada per la JEC, el procés està en marxa i correspon al Tribunal Suprem avançar», ha assenyalat.

Notícies relacionades

El president de la Generalitat, Quim Torra, ja ha celebrat el posicionament últim del Parlament Europeu a les xarxes socials: «Orgullós que tant el Parlament de Catalunya com el Parlament Europeu hagin desautoritzat la JEC. Ens hem plantat. Tal com jo soc president de Catalunya, el VP Junqueras hauria d’estar avui en llibertat. Ho exigim al Govern espanyol i ho denunciarem al de la UE», ha assenyalat.