DEBAT D'INVESTIDURA

Borràs atia Sánchez pels seus vaivens amb Catalunya

La portaveu de JxCat compara la taula pactada amb el 'recolzaré' de Zapatero

Titlla de «colpista» la JEC per provar d'apartar Torra del Govern

zentauroepp49210969 laura borras190725150634

zentauroepp49210969 laura borras190725150634 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena

Laura Borràs va apreciar «el tarannà obert i el to conciliador» del candidat del PSOE, però amb la retòrica no en va tenir prou Pedro Sánchez per inclinar els cinc diputats de JxCat cap a l’abstenció. Borràs va esquivar les entranyes del pacte subscrit entre socialistes i republicans, evitant acostar-se a possibles polèmiques amb ERC, i va optar per soscavar la credibilitat de l’aspirant a la presidència del Govern. 

Traspuant ironia, Borràs es va centrar en la reacció de Sánchez a la inhabilitació del president Quim Torra. Adreçant-se a qui va titllar d’home «dels mil rostres» es va preguntar quin era el veritable líder socialista: «El que apuntava que allò de Catalunya era un problema de convivència entre catalans o el que ara, per aconseguir quatre recolzaments, assevera que hi ha un conflicte polític».

La líder de JxCat va entonar una bateria de preguntes per qüestionar el posicionament de Sánchez i el PSOE als diferents capítols del que l’independentisme titlla de «repressió»: des de les detencions per presumpte terrorisme i tinença d’explosius d’activistes independentistes fins a mantenir el control financer de la Generalitat perquè Quim Torra digués allò d’«ho tornarem a fer». «¿Quin article de l’Estatut permet una pràctica així?», es va preguntar a tall de dard retòric.

Amb més sorna va abordar el fet que Sánchez no es pronunciés sobre les resolucions de la JEC ni en el seu discurs d’investidura ni quan es va donar a conèixer la inhabilitació de Torra com a diputat i la negativa que Oriol Junqueras sigui eurodiputat. «¿Pot dir-nos què faria si eventualment li posessin un decret per cessar Torra? ¿El firmaria?», va etzibar.

La líder de JxCat va comparar la resolució d’aquest organisme arbitral amb un cop d’Estat, com va fer ahir el mateix Torra i tal i com consta en la proposta de resolució que l’independentisme preveu aprovar avui al Parlament, i va dir «als que tant els agrada parlar de colpistes i el 23-F: Tejero en va fer un i el 3 de gener se n’ha volgut perpetrar un altre».

Borràs va afirmar que «estem sotmesos al caprici de la justícia espanyola» i va carregar contra Sànchez per «perjudicar Catalunya», afegint-se a l’aplicació de l’article 155 el 2017, «per mantenir lligada i ben lligada la sacrosanta unitat d’Espanya». «S’omple la boca de diàleg, però després no despenja el telèfon», va afegir sobre les trucades de Torra. 

Borràs va insinuar que s’havia passat, en 17 anys, del «recolzaré l’Estatut que surti del Parlament», que llancés José Luis Rodríguez Zapatero al Palau Sant Jordi, al «m’asseuré i dialogaré» d’ara. I va afegir: «Vostè és el mal menor», comparat amb les opcions de dreta presents al bulliciós hemicicle, «però mal al cap i a la fi».

Notícies relacionades

I li va donar pistes sobre com guanyar-se aquesta credibilitat que la postconvergència veu sota mínims: «Respecti els interlocutors que han elegit els catalans a les urnes», en referència, entre d’altres, però sobretot, a l’expresident Carles Puigdemont. Uns vots que la JEC, va dir, «menysprea sobiranament i espanyolíssimament».

Va finalitzar la seva intervenció asseverant que no hi ha «solució per a Espanya ni per a Catalunya apostant per la repressió. L’independentisme català aposta per la democràcia».