Iglesias fa una picada d'ullet a independentistes presos i «a l'exili» i els demana recolzament per a política social

El líder d'Unides Podem busca el recolzament d'ERC, JxCat i la CUP per tirar endavant l'acord programàtic amb el PSOE

Critica que des del Partit Popular, Vox i Ciutadans tractin d'arrogar-se «el dret a representar Espanya»

51579091 60

51579091 60 / DAVID CASTRO

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

A tres dies que es formi el pròxim Govern de coalició –tret de sorpreses d’última hora– Pablo Iglesias ha pujat a la tribuna del Congrés en una de les últimes vegades que ho farà abans de ser el futur vicepresident de l’Executiu bicolor. I des d’allà ha volgut agrair als polítics catalans «a la presó i en l’exili» que hagin apostat pel diàleg que, sembla, permetrà tirar endavant la investidura de Pedro Sánchez.

Així, abans que es posi en marxa el Consell de Ministres format per socialistes i morats, Iglesias ha posat a sobre de la taula un dels punts més delicats en la seva relació amb els de Sánchez: la qüestió catalana. El líder d’Unides Podem s’ha referit als dirigents independentistes que es van escapar d’Espanya com «a exiliats», un terme que rebutgen al PSOE i que implicaria que van fugir d’Espanya al ser perseguits per idees polítiques i no per escapar-se de la justícia. No obstant, ha evitat fer referència a la decisió de la JEC d’inhabilitar immediatament el president de la Generalitat, Quim Torra

«M’agradaria convèncer-los mitjançant el diàleg perquè deixessin de ser independentistes –ha dit el líder d’Unides Podem als diputats d’ERCJxCat i la CUP–, però no soc ingenu. Moments després, ha demanat el seu recolzament per tirar endavant l’acord d’investidura que va firmar amb Sánchez la setmana passada: «Crec que hi ha valors democràtics i socials que ens uneixen per afrontar democràticament els conflictes i per millorar la vida de la gent, parli la llengua que parli i s’identifiqui amb els signes que s’identifiqui i crec que la gent que ens han votat a nosaltres i que els han votat a vostès volen que en aquestes coses ens puguem entendre». 

La ultradreta

Iglesias ha dedicat la major part del seu discurs des de la tribuna del Congrés per carregar contra CsPP, i Vox, als quals s’ha referit com «la dreta, la ultradreta i la ultraultradreta». A Inés Arrimadas, Pablo Casado i Santiago Abascal els ha acusat de «no entendre la diversitat» d’Espanya: «Menyspreen la majoria parlamentària i, al menysprear el parlament, menyspreen Espanya».

«Han recuperat el pitjor discurs de les tradicions polítiques del nostre país: el discurs polític de l’anti-Espanya, d’acusar l’adversari de ser antiespanyol, de la dictadura», ha continuat.  Així, ha apuntat que «cap partit es pot arrogar el dret de representar Espanya». 

Dosi extra ha tingut contra els d’extrema dreta. Iglesias ha lamentat que Vox s’oposi als avenços i parlin d’«apocalipsi i de malsons» a l’esmentar al futur Executiu. En aquest sentit, s’ha adreçat al dirigent del PP, Javier Maroto, per preguntar-li si s’imaginava què hauria passat si no hagués pogut casar-se amb qui li hagués donat la gana perquè els d’Abascal haguessin tombat la llei que va permetre el matrimoni homosexual. «Els avenços socials es continuaran produint en aquest país malgrat vostès», ha assenyalat. 

Sánchez, càlid

Sánchez va fer servir el seu to més càlid per agrair a Iglesias la seva disposició a formar un govern de coalició des del pragmatisme després dels enfrontaments mantinguts del passat. Es va mostrar «il·lusionat» i «esperançat» per posar en marxa el nou executiu d’esquerres i va remarcar el «component simbòlic» d’una coalició progressista. 

Notícies relacionades

«És veritat que hem tingut enfrontaments dialèctics molt contundents, és veritat que bé està el que bé acaba i això acaba amb una entesa de les esquerres. He de dir-los, sr. Iglesias, sr. Garzón, que estic il·lusionat, que ho farem bé i d’aquí a quatre anys podrem dir que som una esquerra que va poder governar i va saber governar Espanya», va defensar el candidat socialista. L’entesa de les esquerres, va assegurar, desperta «una enorme dosi d’esperança optimisme i il·lusió». 

També va repetir un missatge per a ERC, força amb què es va comprometre a «tornar el conflicte polític a la política» i a abandonar la via judicial. En aquest sentit, Sánchez ha agraït a Iglesias que deixés la negociació amb els republicans a les seves mans.