LA INVESTIDURA

El PSOE es prepara per accelerar el pacte amb ERC

Passat el congrés republicà, Sánchez aposta per segellar l'acord en els pròxims dies

La negociació encara ha de llimar serrells de la taula entre governs sobre la crisi territorial

undefined51414013 i d  el portavoz de erc en el congreso  gabriel rufi n  la p191220163432

undefined51414013 i d el portavoz de erc en el congreso gabriel rufi n la p191220163432 / Psoe

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +
Iolanda Mármol
Iolanda Mármol

Periodista

ver +

Els negociadors socialistes tenien ratllada en vermell la setmana que ara acaba. Asseguts a l’altre costat de la taula, els republicans els havien advertit que no podrien segellar cap pacte durant aquests dies. La manifestació de Tsunami Democràtic dimecres passat, la sentència del Tribunal Superior de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que dijous va reconèixer la immunitat d’Oriol Junqueras Oriol Junquerasen contra de les tesis del Tribunal Suprem, i sobre tot el congrés d’ERC, dissabte, feien impossible escenificar un acord perquè Pedro Sánchez fos investit president del Govern ambl’abstenciódel partit independentista. Ara que totes aquestes cites han passat, el PSOE es prepara per accelerar les negociacions i intentar firmar l’aliança com més aviat millor.

Si és a principis de setmana, millor. A la Moncloa creuen que encara estan a temps que el cap de l’Executiu en funcions sigui reelegit abans que acabi l’any, en una segona votació en el Congrés que tindria lloc el 30 de desembre. Els republicans refreden les expectatives. Contesten que això només es donaria si res surt malament en els pròxims dies: els socialistes haurien d’acontentar ERC amb la seva oferta definitiva d’una taula de negociació sobre el «conflicte polític» a Catalunya, una proposta que hauria de ser validada per Junqueras des de la presó de Lledoners, per Marta Rovira des de Ginebra (on va fugir per evitar ser jutjada pel Suprem) i pel Consell Nacional del partit.

Més enllà dels ritmes d’ERC, de les declaracions creuades entre els seus dirigents i els del PSOE i dels anuncis dels republicans que la negociació quedava momentàniament congelada a causa de la sentència sobre Junquerasel pont mai s’ha trencat. Aquesta setmana era inútil per anunciar el pacte, no per negociar-lo. I s’ha continuat negociant, fins al punt que en el PSOE i en una part d’ERC es considera que l’acord ja és molt a prop de forjar-se.

A falta dels últims detalls, el PSOE proposarà una taula de negociació entre el Govern i la Generalitat sobre la crisi territorial que no depengui de l’Estatut. És a dir, serà un òrgan diferent a la comissió bilateral, que emana de la llei fonamental catalana i està pensada per abordar qüestions molt més concretes i de menor rellevància política, com transferències i conflictes de competències.

Assoliments i riscos

Si s’acaba plasmant, els republicans consideren que s’hauran apuntat un punt, mostrant que la seva via possibilista, al contrari que la de JxCat, aconsegueix fruits tangibles i serveix per negociar amb l’Estat. Però l’aposta no està exempta de riscos per al partit de Junqueras. Una part de les seves bases no acaba de combregar amb l’estratègia, per això ERC va deixar clar que no podia arribar al seu congrés amb el pacte ja aprovat.

Al PSOE les aigües tampoc correran tranquil·les després de l’acord, si s’arriba a assolir. No és només que Sánchez hagi acabat abraçant la coalició amb Podem que depengui de l’independentisme, una fórmula que va rebutjar fa només uns mesos i que va motivar, segons va dir llavors, la repetició d’eleccions. Un sector del partit (al capdavant hi ha els presidents de Castella-la Manxa i Aragó, Emiliano García Page i Javier Lambán) porta setmanes mostrant el seu malestar per les negociacions amb els republicans il’opacitat que les envolta.

Notícies relacionades

Perquè el PSOE i ERC han volgut conduir tot aquest procés lluny de qualsevol focus, pactant comunicats que amb prou feines deien res després de cada una de les seves cites i arribant a l’extrem de no deixar prendre imatges ni tan sols de les seves reunions oficials, malgrat que es tractava de convocatòries públiques. Dins d’aquesta tendència a no donar cap explicació, Sánchez trencarà en els pròxims dies amb dues tradicions de la política nadalenca: no farà roda de balanç de l’any ni oferirà un còctel a la Moncloa, una ocasió en què els presidents del Govern solen xerrar amb els mitjans de manera més informal.

L’acord serà «constitucional» i quan arribi es farà «públic», insisteixen els socialistes, que a més del flanc territorial també han abordat amb els republicans algunes de les iniciatives que intentaran aprovar al Congrés. Els seus principals eixos són la contrareforma laboral, la derogació de la ‘llei mordassa’ i la memòria històrica, assumptes menys difícils, on la sintonia amb ERC és molt més senzilla.