14è CONGRÉS DEL PARTIT

El PSC aclarirà la seva actitud sobre la immersió lingüística en una resolució

Illa replica a ERC que si la investidura de Sánchez «no pot ser abans del gener, serà al gener»

zentauroepp50841839 psc191110204755

zentauroepp50841839 psc191110204755

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El PSC aclarirà la seva actitud sobre la immersió lingüística en una resolució que dissenyarà després de sotmetre a discussió el document marc del seu XIV Congrés (que advoca per «flexibilitzar» el model educatiu) i votar les esmenes de diferents agrupacions que el qüestionen. D’altra banda, els socialistes estudien presentar un text propi al Parlament, segons ha pogut saber aquest diari, per reforçar la seva posició en aquest assumpte, després d’haver presentat una esmena a la totalitat a les dues proposicions de llei (una de Cs i una altra del PP) que aposten per un model plurilingüe i trilingüe. Fonts del PSC expliquen que aquesta resolució parlamentària es discutirà en la reunió del grup d’aquest dimarts i que es podria presentar en el següent ple.

El partit celebrarà de divendres a diumenge el seu XIV Congrés sota el lema ‘Som: justícia social, feminisme, ecologisme’ en el qual preveuen reafirmar-se com una formació «clau per entendre i transformar Catalunya». «El cor [de la ‘o’ de ‘Som’] és un reafirmació del nostre carinyo per Catalunya», ha explicat el secretari d’organització, Salvador Illa, i ha comentat que les conferències serviran per aprofundir en el reclam d’«una Catalunya unida en la diversitat i ben governada, reconeixent la pluralitat de sentiments».

Diumenge es debatran les esmenes a la ponència proposada i es proclamaran els resultats. Un dels temes que generarà més controvèrsia serà la immersió lingüística, perquè el document marc demana adaptar les hores lectives en català, castellà i anglès a l’entorn de cada escola; una iniciativa que ha desencadenat polèmica en algunes agrupacions. La ponència advoca per «ampliar les hores de castellà i anglès d’acord amb les necessitats de cada escola», de manera que s’aconsegueixi un «model plurilingüe» i «flexible» que concordi amb la realitat sociolingüística de Catalunya.

No obstant, les agrupacions de l’Hospitalet Sud (Barcelona), Girona, Eixample (Barcelona), Reus (Tarragona) i Granollers (Barcelona) han presentat esmenes al text base, que aposten directament per suprimir aquest punt, substituir-lo per un altre que aposti per «una veritable educació pública inclusiva en la qual el català sigui llengua vehicular», establir que cal fer de la diversitat lingüística un actiu i implementar la política lingüística amb normalitat, o defensar com han «fet sempre» la immersió lingüística.

El congrés, que tindrà lloc al Palau de Congressos de Catalunya, s’inaugurarà amb un homenatge a Jordi Solé Tura en el desè aniversari de la seva mort a càrrec del cineasta Albert Solé i amb la conferència ‘Europa com a solució’, a càrrec d’Iratxe García, presidenta del Grup de l’Aliança Progressista de Socialistes i Demòcrates.

Miquel Iceta serà ratificat com a primer secretari dissabte a les 13 hores. A més, se celebraran quatre sessions de debat: ‘El futur del socialisme’ i ‘Transició ecològica’, al matí; i ‘Món econòmic i digitalització’ i ‘Feminisme i socialisme’, a la tarda. L’alt representant de Política Exterior de la Unió Europea, Josep Borrell, oferirà la conferència ‘L’Europa que necessitem’ a partir de les 19.30 hores. 

Negociacions amb ERC per a la investidura

El secretari d’Organització del PSC ha defensat que «hi ha d’haver un acord al més aviat possible» d’investidura perquè es configuri un Govern «progressista i dialogant» a Espanya, tot i que, «si no és possible fins al gener», com diu ERC, «serà al gener». «Això és el que convé a Espanya i a Catalunya. A partir d’allà veurem les possibilitats que hi ha i els ritmes als quals es pot anar. El més important és que s’arribi a un acord d’investidura. El segon és que sigui al més aviat possible», ha defensat en roda de premsa. 

Notícies relacionades

La portaveu d’ERC i membre de l’equip negociador de la investidura de Pedro Sánchez, Marta Vilalta, ha sostingut minuts abans que «les posicions amb el PSOE» encara són distants i que «l’acord, si arriba, serà al gener». Illa, membre de l’equip negociador dels socialistes, s’ha mostrat esperançat de forjar un pacte i d’avançar en aquest futur Govern en la reunió que faran demà amb els republicans a Barcelona. «El desitjable per al conjunt d’Espanya i els interessos de Catalunya és que hi hagi un govern com més aviat millor», ha insistit.

Illa ha negat que s’estigui parlant dels independentistes empresonats en les reunions amb els republicans, i ha afirmat que «en un Estat de dret hi ha separació de poders i que cadascun té les seves competències».